Konu: Limon
View Single Post
Eski 01-05-2010, 19:19   #17
limon
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Giriş Tarihi: 14-03-2007
Yaban Asması (Clematis sp.)

En sevgili bitkim : Clematis

Kazara elinize bir tane geçtiğinde ve çapı 20 santimi bulan ilk çiçeğiyle karşılaştığınızda tuhaf bir şekilde sizi kendine aşık edecek hatta tutkuya dönüşecek, her çeşidine sahip olmak isteyeceğiniz sarmaşıklar kraliçesi "Clematis" - "Yaban Asması"

Bitkilerle yeni yeni aşina olduğum zamanlarda bir gün Yapı Marketlerden birinin bitki bölümünde dolaşırken yüksek saksılarda isimlerini ilk kez gördüğüm bitki grubunu incelemeye koyuldum. Kuru, incecik dalları olan, yaşadığına dair en ufak bir ipucu olmayan fakat etiketinde şahane bir çiçek fotoğrafı olan bu bitkiyi merakla incelerken yanıma yaklaşan orta yaşlı kibar bir bey, bu bitkiyi muhakkak almam gerektiğini, çok yıllık olduğunu, soğuğa dayanıklı olduğunu, her yıl daha da güzelleşeceğini ve üzerindeki fotoğraftan çok daha güzel çiçekler açacağını söyledi. Büyük sözü dinleyip bitkiyi aldım, neyi sevip sevmediğini bilmeden hemen bahçede boş bulduğum bir yere diktim.

Bahçemdeki ilk baharında açan koyu mor çiçeğiyle karşılaştığımda araştırmaya başladım.
İlk Clematisimin ilk çiçeklerini de burada büyük sevinçle paylaşmışım. Bu yazı sayesinde günlüğün ilk sayfalarına döndüm.

İlk göz ağrım, emin olmamakla beraber Clematis "Jackmani" olabilir.
Name:  wm_normal_003.jpg
Views: 327
Size:  69.2 KB
Name:  wm_normal_002.jpg
Views: 330
Size:  43.3 KB
Araştırdıkça hayranlığım aşka dönüşmeye başladı. İlk olarak köklerinin gölge, gövdesinin güneş sevdiğini öğrendim. İlk diktiğim yer ağaçların arasıydı ve uygun bir yer değildi, yerini değiştirmek için kış aylarının sonlarını bekledim. Bitki kuru, dokununca çıtır çıtır kırılan dallara sahipti. Önce dikeceğim yeri hazırladım, sonra bel küreğiyle kökünü hiç zedelemeden yerinden çıkarıp şimdiki yerine geçirdim. Dikerken dipten sürgünler vermeye başladığını gördüm. Bitki ikinci yılında açtığı inanılmaz güzellikteki çiçekleriyle beni şaşırtmaya devam etti. O güzelleştikçe ben araştırmalarıma hız verdim.

Meğer ne kadar çok çeşide sahipmiş? Bulduğum her çeşidini almaya başladım. Yıllar geçtikçe daha bol ve iri çiçeklenmeye başladılar. Bu sezon nasıl açacaklar merak ve heyecanla bekliyorum.
Name:  wm_normal_11575-011_913416.jpg
Views: 408
Size:  69.1 KB

Clematis 'Ville de Lyon'
Name:  wm_normal_11575-010_16211.jpg
Views: 352
Size:  64.3 KB

Clematis 'Snow Quenn'
Name:  Snow Quenn.jpg
Views: 327
Size:  54.8 KB

Düzenleyen limon : 01-05-2010 saat 21:39