Merhabalar
Öncelikle şunu belirtmek isterim ki, orkidelerle ilgili internette bilgi araştırırken buraya rastladım ve onca okuduğum bilgi içerisinde orkide bakımı ile ilgili yanlış yönlendirmelerin de oldukça fazla olduğunu gördüm. Bu yüzden buraya emeği geçen ve bilgilerini paylaşan herkese öncelikle teşekkür etmek isterim.
İlk orkidemi eşimi istemeye giderken orkidenin güzelliğine hayran kalarak alıp götürmüştüm. Ancak bu arada ben orkidenin daha güzel görünmesi için kendi şeffaf saksısından çıkarıp kalpli bir saksıya yerleştirdim ve etrafına normal toprak koydum. Bununla da kalmayıp orkideyi otobüsle İzmir'den Tekirdağ'a götürdüm ve bu arada mevsim kış mevsimiydi. Sonra ****** tahmin edebileceğiniz gibi orkide zamanla çiçeklerini dökmüş ve yaprakları kuruyup ölmüş. Eşim de o zaman çok üzülmüştü ben bakamadım orkideye diye. Neyse uzatmayayım, geçen sevgililer gününde eşime x marketten bir orkide beğenip aldım. Hem o kendisini iyi hissetsin hem de evimizde güzel bir çiçek bakalım diye. Tabi bu sefer internette araştırmalar falan yaptık sağa sola sorduk ama yine de bir şeyleri yanlış yaptık sanırım. Resimlerde gördüğünüz çiçekli hali ilk aldığımız hali. Çok güneşten hoşlanmaz diye önce ışık alan ancak pencerden uzak bir yere koyduk. Haftada bir sulama yaptık. Sonrasında tomurcuklarından bir tanesi açtı diğeri açmadan düştü. Biz de yerini beğenmedi diye düşünüp pencerenin önüne aldık ama güneş ışığı ile arasında tül vardı. Sonra bütün çiçekleri zamanla düştü. Nerde yanlış yapıyoruz derken tekrar tomurcuk vermeye başladı ve şu anda tomurcukları büyüyor inşallah açmasını bekliyoruz. Bu arada yaprakları geldiği zamana göre aşağıya sarktı biraz ve üstten sanki kökler kurudu gibi. Resimlerini ekledim durumuna bakıp ne halde olduğunu söylersiniz diye. Yanlış ya da eksik bir şeyler yapıp yapmadığımızı söylerseniz çok sevinirim.
Bu arada Kuşadası'nda yaşıyoruz, orkide akşam güneşini daha çok görüyor, haftada bir suluyoruz ve sulama suyu çeşme suyu ancak dinlendirilmiş ve orkide besini (%6 Potas, %6 Fosfor, %4 Amonyak ve Nitrat Azotu) katkılı. Suyunu verirken üstten yapraklarına değdirmeden döküyoruz.
|