Aşağıdaki bilgi domates ve dereotu birlikteliği ile ilgili.
Sanırım buldum nedenini.
Dereotu domates bitkisi için
domates tırtılına karşı tuzak bitki oluyormuş. Dereotu enfekte olunca ya elle tırtılları toplamak veya bitkiyi imha etmek gerekiyormuş.
Bir yetiştirici dereotu gelişince domatesin büyümesini engellediği yazmış. Bunun nedeni yukarıdaki sebepten olabilir.
Öte yandan kadife çiçeğinin bir özeliği domates tırtılını uzaklaştırması.
Bir bitkinin etrafında zararlısını hem uzaklaştıran hem de çeken bitkilerin olması iyi bir şey değil.
Kadife çiçeği organik domates yetiştirmedeki en büyük yardımcıyken dereotunun orada iş yok.

Domatesle dereotunun tabakta buluşmasıdan yanayım. Kadife çiçeksiz domates yetiştirilecekse denenebilinir. Deneyende sonuçlarını aktarırsa iyi olur.
Kadife çiçekli domateslerde bu tırtıllara hiç rastlamadım.Ya kadife uzaklaştırıyor, ya da çevremde/ülkemde bu zararlı yok.
Bahçemde domates için kadife çiçeği (domates zararlılarını uzaklaştırıp/yararlıları çeker) ve fesleğen (domatesin gelişimini destekler) yeterli oluyor. Diğer yardımcı bitkileri denemedim. Borage (hodan) dikmeyi düşünmüştüm; bu bitkinin tomates tırtılını uzaklaştırdığını öğrenince vaz geçtim. Nasıl olsa kadife bu işi de yapıyor...
Bazı kaynaklarda kardeş bitki olarak gösterilmesinin nedeni kadife çiçeği yerine isim karmaşasından dolayı aynısefa çiçeğinin dikilmesi ve bu bitkinin kadife çiçeği gibi işlev görmemesi nedeniyle tırtıl ile mücadelede dereotunun kullanılması olabilir.