Arkadaşlar, yukarıdaki bir mesajımda "Kabak çok iyi bir azot fikse edicidir" demişim. Kabak azot fikse etmez, fikse edilen azottan yararlanır. Buna mukabil yaprakları ve yayılışı ile toprağın hızlı kurumasını engeller, doğal malç vazifesi görür.
Klasik bahçecilikte fasulye ve mısır ile birlikte üç kızkardeşten biridir. Fasulye toprağa azot verir, mısır kökleriyle toprağa şekerli bir salgı sağlar ki, bu azot yapan bakterilerin besini olur, aynı zamanda fasulyeye tırmanıp sarılacak ortam sağlar. Kabak da azottan yararlanarak toprak örtüsü görevi görür.
Üç kızkardeşi geçen yıl iki adada denedim. Ancak adaların bir amacı dar alanda çok ürün almak. Mısır da kabak da daha geniş alanlar istiyor. Mevsim ortasında boyu 2 metreden fazla olan mısırları ve her bir yaprağı gerçek bir fil kulağı kadar olan kabakları sökmek zorunda kaldım. Bu adalarda fasulve ve patlıcan kalmıştı sadece (petunya ve fesleğenlar hariç). Patlıcanlara sırık dikmek zorunda kaldım.
Patlıcan ve domates konusunda farklı kaynaklar farklı şeyler söylüyor. Bir kısım, aynı aile olduğu için birlikte olmaması gerektiği söylüyor. Başka bir kısım da gayet uyumlu olduğunu söylüyor. Geçen yılki domates adalarının hepsinde patlıcan da vardı ve çok başarılı olmuştu.
Belki bunun sebebi, hemen hemen %100 organik malzemeden oluşan çok zengin toprak karışımındandır, bilemiyorum. Fakat, şimdiye kadar gördüğüm en büyük ve bol ürünlü domates ve patlıcanlar olmuşlardı.
|