Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-09-2006
Şehir: Metropolis
Mesajlar: 161
|
SUYUMUZA SAHIP ÇIKALIM! ULKEMIZI SATLIGA ÇIKARANLAR EN TEMEL IHTIYACIMIZ VE HAKKIMIZ OLAN SUYUDA KURESEL SERMAYAYE PESKES CEKIYOR.DUNYANIN SUYU TUKENIYOR.SUYUMUZU OZELLESTIRME,YABANCI SERMAYE ADI ALTINDA PARAYA TAPAN KAPITALIST SIRKETLERE VERMEYELIM YOKSA ÇOCUKLARIMIZ SU YERINE COLA IÇMEK ZORUNDA KALACAK.
Su testisi Colaya emanet edilir mi?
Son günlerde, su konusunda, dikkat çekici bir gelişme var. Uluslararası şirketler, su kaynaklarımızı satın alıyor. Hayati önem taşıyan suyun sicili çok da temiz olmayan firmaların eline geçmesi sizce de tehlikeli değil mi?
En çok ihtiyaç duyduğunuz şey nedir, bir düşünün... Evler, arabalar mı Şan şöhret mi Sakin bir dağ eteğinde huzurlu bir hayat mı? Etrafta sevdiğiniz insanlar mı? Bolca para mı? Kim olursanız olun, hayat görüşünüz ne olursa olsun, cevap bunlardan hiçbiri değil.
Çünkü kim olursak olalım, en çok ihtiyaç duyduğumuz şey hava. Her nefeste içimize çektiğimiz, Kanuninin olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi dediği zaman teneffüs ettiği hava. Çok şükür, kirli ya da temiz, her yerde bol bol var. Şimdilik, kullandığımız hava için kimse bizden para da istemiyor.
Bir zamanlar su için de para istenmiyordu. Su, havadan sonra, gene kim olursak olalım, ihtiyacımız olan ikinci şey...
Bugün, su, iyi para ediyor. Özellikle büyük şehirlerde yaşayan insanlar çeşme sularından soğudu. Çeşme suyunu filtre edip için diyen uzmanları duyan yok. Evlere plastik damacanalarla su alınıyor. Her eve haftada bir, iki veya daha fazla damacana. Su satma işi büyük bir ticaret haline geliyor. Su kaynakları alınıyor, satılıyor...
Yeni su sahiplerinizle tanıştıralım: Coca-Cola, Nestle, Danone
Son günlerde, su konusunda, dikkat çekici bir gelişme var. Dünyanın gıda devleri olan uluslararası şirketler, su kaynaklarımızı birer birer satın alıyorlar. Akşam gazetesinde yayınlanan bir habere göre, yabancıların suyun başını tutma şeması şöyle:
Nestle, Sapancada yeni bir su kaynağı aldı.
Gene Nestle, Erikli Sunun yüzde 60ını satın aldı.
Nestle, Pure Life Su da, şu andaki üreticisi.
Coca-Cola Adapazarı-Sapanca bölgesinden Mahmudiye Suyu satın aldı. Mahmudiye Sunun adı, Doğazen olarak değiştirildi.
Gene Coca- Cola, Bursada aldığı bir kaynakta yapacağı üretimi Damla Su adıyla pazarlayacak.
Gene Coca- Colanın, Istrancalardaki Saneta Suyu da almak istediği kulislerde konuşuluyor.
Coca-Cola halihazırda tartışmalı su markası Turkuazın da üreticisi.
Danone ise, şu anda Hayat ve Şaşal markalı suların üreticisi.?
Suyumuzun sahiplerini biraz daha yakından tanıyalım
Coca-Colayı hepimiz yakından tanıyoruz. Ramazan sofralarımıza kadar giren, Urfadan Edirneye her yerde sevilen bir numaralı içeceğimiz?. En büyük içme probleminin kaynağı. Diğer içme problemleri bira, rakı, şarap ve diğer alkollü içecekler- belli bir yaştan sonra içiliyor. Ama Cola, 7den 70e herkesin elinde. Neden bağımlılık yaptığı sorusuna cevap aranıyor. Belki de kokainin elde edildiği bitkiden yapıldığından İçindeki şeker büyük ihtimalle Cargillden satın aldığı, transgenik mısırdan üretilmiş mısır şekeri- çocukları, genç, yaşlı hepimizi hasta ediyor.
Nestle de milletçe en sevdiğimiz şirketlerden. Her biri çocukların midesine bomba gibi düşen gofretlerin, çikolataların, şekerli mısır gevreklerinin üreticisi. Cargillin mısır şekerini de, ABDden gelme, büyük ihtimal transgenik soya yağını da çoğu ürününde kullanıyor. Hazır çorba ve et sularında Çin Lokantası Sendromu denen hastalığa yol açan MSG- mono sodyum glutamat- kullanıyor.
Danoneyi de yakinen biliyoruz. Sağlık denince aklımıza ilk gelen şirket. Nedense, ürettiği yoğurtlar bir türlü ekşimiyor. Kendi anneannelerimizden biliyoruz, gerçek yoğurt bir haftada ekşir. Ama Danonenin yoğurtları bir ay sonra bile ekşimiyor. Yoğurt ülkesinde bir yabancının yoğurtçu olması da ayrı bir mesele... Çocukları büyüten, boylarını uzatan dost bakterilerle dolu mini minnacık sevimli paketlerdeki yoğurtlarının neden o kadar pembe renkli olduğunu, neden öyle buram buram koktuğunu merak ediyoruz. Peki büyükanne, senin kulakların neden o kadar büyük?? diye soruyoruz.
21. yüzyılın en stratejik kaynağı su olacak?
İnsan ister istemez bu dev gibi büyük gıda şirketlerinin, neden suyumuzla bu kadar ilgilendiğini merak ediyor. Bu uluslararası şirketler, öyle yaş tahtaya basmazlar, diye biliyoruz çünkü. Planlar dışarıdan yapılıyor, burada uygulanıyordur. Konunun uzmanları, verdikleri cevaplarla bu merakımızı gideriyorlar.
Doç. Dr. Yücel Acer, bir makalesinde şunları yazıyor: Yerkürenin yüzde 70i suyla kaplı olduğu halde, bunun yalnızca yüzde 2,5'i tatlı su olup, tatlı su kaynaklarının da yüzde 70i kutuplarda donmuş olarak bulunmakta. Tatlı su kaynaklarının yüzde 30luk kesiminin büyük bölümü de ya toprakta nem, ya da yerin ulaşılması olanaksız derinliklerindeki yeraltı su kaynakları halinde bulunmakta. Bir başka deyişle, dünyanın toplam tatlı su kaynaklarının yüzde 1?inden az bir bölümü insan kullanımına elverişli durumda.
Her yerimiz suyla çevrili olsa da, içme suyu kısıtlı. 21. yüzyılın en stratejik kaynağının su olacağı söyleniyor.
Küresel ısınma, suyu daha da değerli yapacak
Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü (GYTE) İşletme Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Cemal Zehir, dünyadaki mevcut şartlar devam ettiği takdirde 2025 yılında 37 ülkede çok ciddi kuraklık yaşanacağının tahmin edildiğini söylüyor ve ekliyor Dünyamızın yakın bir gelecekte biraz daha ısınması, yağışsız kurak bir periyoda girilmesi, su tüketiminin de buna bağlı olarak artması söz konusudur. Bu sebeple bütün ülkeler, tatlı su kaynaklarını özel bir itinayla koruyacak tedbirleri almaktadırlar.?
2020li yıllarda su sorunları yaşanabilir
Habercionline sitesinden Murat Dağdevirene yaptığı açıklamalarda Yrd. Doç. Dr. Cemal Zehir, hızlı nüfus artışı ve küresel ısınma dolayısı ile 2020li yıllarda su sorunları yaşanabileceğini ifade ediyor: Türkiye ve Ortadoğu çevresindeki su kaynakları ihtiyaçları karşılamaktan uzak bulunmaktadır. Bölgede ciddi bir su sıkıntısı vardır. Bu durum gelecekte bölgede patlak vermesi muhtemel savaşların önemli potansiyel nedenlerinden biri olabilir. Ortadoğu, artan nüfus ve azalan kaynaklar nedeniyle su kıtlığından zarar görecek tüm bölgelerin en duyarlılarından birisidir. Sıcak savaş ortamının eksik olmadığı Ortadoğu bölgesinde su savaşları tezlerini eleştirsek bile, geleceğin bütün çatışmalarında etkili olacak faktörlerin önemlilerinden birisi de su meselesi olacaktır.?
Stratejik kaynaklar kimin elinde olmalı?
Uzmanlar dikkatimizi suyun önemine çekiyor. Isınmayla birlikte gittikçe değerlenecek olan, bu kadar önemli bir kaynak, icraatlarından kuşku duyduğumuz, halk sağlığını umursayıp umursamadığı belli olmayan ?yabancılara verilir mi? Ya Türk hükümeti bir gün Hindistan?daki gibi Coca-Colayı yasaklamaya çalışsa, Cola elindeki su kaynaklarını gene de hizmetimize verir mi? Verse, içilebilir durumda olur mu? Ortadoğuda su konusunda bir anlaşmazlık çıksa, çok uluslu, uluslararası şirketler, hangi ulusuna kendini daha yakın hisseder?
Su, hayatımız için en önemli ikinci şey... Birincisi hava. Suyun sahibi kim olmalı sizce?
iyibilgi.com
Düzenleyen Mehmet Ali Aşık : 16-03-2007 saat 02:31
|