Sevgili Farezya her şeyi düşünmüş, bana sadece dikmek kalmış. Vildan Hanım, aynı sizin yazdığınızı o da bana yazmıştı. Bu yüzden yalınkatlılarla beraber göndermiş katmerlileri. Yanyana diktim hepsini.
Ezanları Lisianthusların kenarına geçireyim bugün.
Dün Limon Ağacı artık kurtaramayacak veya kurtarsa da pek eciş bücüş oldu diye sebze bahçesi tarafına geçirmek istedim. Hiç kökün zedelemeden çıkardım ki ne göreyim, hiç dikkatli bakmamışım dallarına. Her tarafından yeni yapraklar fışkırıyor, nasıl fartketmemişim. Hazır çıkarmışken yerini değiştirim güneşi en yoğun göre yere geçirdim. Erguvanı da O'nu çıkardığım yere aldım.
2 Gün önce sebze bahçemi düzenledim. Diktiğim tohumlar daha yeşerirken salyangoz istilasına uğrayınca burada çok güvendiğim bir fideci arkadaştan hazır fidelerden aldım. 10 Patlıcan, 20 Domates, 10 Çengelköy Hıyarı, 20 Kıl Biber. 2 kasa da Kadife Çiçeği alıp tüm sebze bahçesinin etrafına diktim. Daha önce de pazarda raslayıp aldığım yarısını salyangozların yediği 10 adet Hıyar fidesi dikmiştim. Rokalar bile tam yeşerirken salyangoza ziyafet çekiyorlar. Bir gün tohumları yeşermiş görüyorum ertesi gün kara toprak.

Sadece bir gölüme de Fasulye tohumları ektim. Tohumları ekmeden bambuları Kızılderili Çadırı gibi yerleştirdim. Tam bambu dallarına denk gelen yerlere tohumları ektim. Dün hahfifçe eşeledim baktım yeşermeye başlamışlar bile. Fasulyenin tohumu çok ilginç, dalmaçyalı desenli. Pazardaki abla çok methetti bu türü, bakalım göreceğiz.
Bambu sırıkları fideleri diker dikmez sağlamca yerlerine sabitledim. Bugün 2.sabahları fidelerin, salyangoz ve danaburnu saldırılarından korkumdan sabah ilk iş fidelerimi kontrol ediyorum. Şimdilik zarar yok. Bir de bizim meşhur Martha Steward'ın programında anlattığı yöntemi de uyguladım 30 fideye. 30 fideye çünkü o kadar karton bardak almışım.

Karton bardakların dibini kesiyoruz, çember şekline gelmiş bardakları diktiğimiz ufak fidelerin etrafına yerleştiriyoruz. Hafifçe toprağa itiyoruz ki rüzgarda uçmasınlar. Böylece Salyangozlar fideye ulaşamıyorlarmış. Karşıdan bakınca ulaşırlar diye düşündüm ama iki gündür durum iyi gidiyor. Ya Kadifeler diker dikmez işe yaradılar, ya bardaklar. Ya da hayvanlar "Bu engelleri nasıl aşarız" incelemesindeler.
Nasıl bardaklar?

Soldaki telin kenarlarına da dıştan 10 adet Ahududuyu diktim. Orada 2 adet te Frenk Üzümü var. Daha önceden diktiğim aşılı böğürtleni çoğaltmayı da başarmışım olmuşlar 3 kök. Bir kök te içerde Frambuaz var. Benim uygulayı en memnun kaldığım yöntem fideleri önce düz zemine dikmek. Biraz boylandıklarında kök boğazlarını doldurmak ta gerektiğinde olukları açmak. Olukları açarkan çıkan toprakla kök boğazlarını doldurmuş oluyorum. Geçen yıl olukları enine açmıştım bu yıl boyuna açacağım. Fideleri güneşin geldiği yöne doğru boy sırasına göre diktim. En ön sıraya Maydanoz Dereotu tohumlarını ektim. Arka sıraya Biberleri, onların arkasına Patlıcanları, onların arkasına Domatesleri ve en arkaya da Salatalıkları. Kardeş olmayanlar da bir aradalar farkındayım ama çok ürün almak gibi bir derdim olmadığından olduğu kadar diyorum. Ön sıradan toplamaya başlayıp arka sıraya geçince Salata hazır olacak.

Biraz Maydanoz, biraz biber, bir kaç Domates, bir iki Hıyar...