View Single Post
Eski 28-04-2010, 10:19   #859
Dogasever
Ağaç Dostu

Dogasever's Avatar

Giriş Tarihi: 05-04-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi verdoque Mesajı Göster
Sn Dogasever,

Bugün sebze adalarıma yeşillikleri ekip/dikip EMA'lı suyla suladıktan sonra dayanamadım ve kompostun durumunu bir kontrol edeyim dedim. Bahçe toprağı kuruydu ama poşetle örttüğüm için çukurun üst yüzeyi oldukça nemli kalmış. Neyse köşeden azıcık toprak kaldırdım çimin durumu şöyleydi:

1)Baktım hala yeşil, ama rengi koyuydu. Beyaz küfleri göremedim.

2)Dokundum, oldukça nemliydi.

3)Kokladım, toprak gibi kokuyordu.

Haftasonu koyun gübresi alıp çukuru da açıp karıştıracağım, belki bukaşi kovasından da ilave yapabilirim.

Çimlerin kompostlaştığını nasıl anlayacağım?

(Çok soru soruyorum bu ara kusura bakmayın)
Sn Verdoque,

Tabii ki soru soracaksınız.
Bukaşi kovasından ilaveyi mutlaka yapın. Çok faydası olacaktır. Kovadan bukaşiyi almadan önce üzerinden bastırarak musluğundan nemini iyice almayı unutmayın. Bir defa karıştırdaıktan sonra üzerinden yaklaşık 3-4 hafta daha geçince her şey bitki ya da çöp görünümünü kaybederek toprak olacak. O zaman kompostlaştığını anlayabilirsiniz.

Aslında, ben bu kompostlaşma teriminin pek iyi anlaşıldığını zannetmiyorum. EM açısından kompostlaşmayı tarif edeyim:
EM ile muamele görmüş organik maddede kompostlaşma o anda başlamış demektir. Kompostlaşma, devam eden ve ilk başta kompost yapımında kullanılan organik madde bitene kadar, hiç bitmeyen bir süreçtir. Zaten tarımda da bu yüzden faydalıdır. Çünkü kompostlaştıkça, yani organik madde içindeki elementler mineralleştikçe azar azar bitkinin yararlanımına sunulmaktadır. EM kullanılmadan yapılan kompostlaşmada, elde edilen kompostun kullanılabilmesi için kompostlaşma sürecinin belirli bir aşamaya kadar tamamlanmış olması şarttır. Aksi takdirde bitkiye zarar verebilir. Ancak, EM Kompostta, böyle bir koşul yoktur. Organik maddeyi EM ile muamele edip toprağa gömün ve yanına da bitkiyi dikin. (Her ihtimale karşı tam üzerine dikmeyin de yanına dikin) Bitkiye zarar vermeyecektir. Siz şu anda EM'lediğiniz çimleri alıp çim görünümüne bakmaksızın gübre olarak kullanabilirsiniz. Kompostlaşma ne zaman bitecek acaba diye kaygı duymanıza gerek yok! Saygılar.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön