Sn. acemi caylak CNN Türk kanalındaki bir programda, bu durumun farkında olan İsrail'in Türkiye'nin kendi cins sığırı olan boz sığır dahil olmak üzrer Anadoluya özgü pek çok türün genlerini topladığını ve gen bankasında muhafaza ettiğini öğrenince aynı şey bizde neden yapılmaz diye düşünmüştüm.Et konusunda ise, daha önceki ithalat uygulamalarında,Kanguru eti bile getirildiğini okuduk gazetelerden(doğru mudur yanlış mıdır bilmem)sonuçta bütün bunların üreticiye faydasının olmadığını kesinlikle biliyoruz.Her zaman komisyoncu ve tüccar zengin oluyor malum.Bu konuda üreticinin kendi haklarını koruyabilmesi açısından çok bilgili ve eğitimli olması kaçınılmaz.Ben dün yaşadığım bir örneği anlatayım;Beni ziyarete gelen eski av arkadaşlarımdan biriyle sohbet ediyorduk.Artık herşeyden elini ayağını çektiğini,sahibi olduğu tarlaları oğullarına verdiğini onların da montofon cinsi ineklerle süt sığırcılığı yaptığını söyledi.Malum montofon cinslerin sütleri holştaynlardan daha koyu kıvamlı ve daha yağlıdır.Peki dedim çocukların bu sütleri daha pahalı satabiliyorlar mı ? Cevabı tahmin edebileceğiniz gibi "hayır"dı .Daha kat edilecek çok yol var anlaşılan.Neyse ki internet çağında bilgiye çabuk ulaşılabiliyor.Bilgilenmek için hazineler var,birisi de bu site.Bir de doğru bilgiyi yanlıştan ayırmayı öğrendik mi tamamdır.
|