Konu: Aşılama
View Single Post
Eski 28-04-2010, 01:18   #524
Halil Önen
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi alibabaa Mesajı Göster
Teşekkürler sn. Halil Önen. Kalem aşı yapmıştım nisan ayında kalemlerin birleştiği yeri çok iyice bantlamıştım şimdi açarsam erken mi olur acaba?
Erken olur.
Bir yıl kalmalı.
Aşılanan noktada kaynama olacaktır. Bir yıl sonra o bölgeye bağladığınız ip ya da bant bu kaynamaya engel olmaya başlar. O zaman çıkarılır. Eğer tam kaynama yoksa ya da sürgünü taşmıyacaksa tekrar, bu defa bezle bağlama yapılır.

Kalem aşısından sonra tutan sürgünlerin uzun olması istenmez. Örneğin 3 karış büyümüşse yukarıdan bir karışı kesilir.

Kesile yerden sürgünler verecektir. Büyümesi yavaşlayacaktır. O zaman kaynama noktasını besleyecek ve kalınlaşacaktır.

Kalem aşısında sürgün kesilmiş dalın tüm yüzeyini kapatmaya çalışacaktır. Eğer 3 ya da 4 çelikle karşılıklı aşılanmışsa yüzeyi daha hızlı kapatacaktır.

3 ya da 4 çeliğin hepsi uyanırsa hızlı büyüyen sürgün hafif uctan kesilmelidir. Hızlı gelişen diğerine yaşama şansı vermez.

Kabuk altı coban aşısı kolaydır.

Çeliğin bir yanağı kesilerek inceltilir. Yassı mangal şişinin de ucu dövülerek inceltilir. Öbür ucu halka şeklindedir.(tutup yukarı çekmesini kolaylaştırır)

Kesilen dalın kabuk ile odunsu arasına bu şiş, sağa sola hafif hafif onatılarak çeliğe yuva açılır.

Elinizdeki çeliğin yarısından fazlası o noktaya _adeta_ çakılır. Eğer kabuk çatlar ve yarılırsa, o ağacın kabuğundan soyulan başka bir kabuk ile üstü örtülür ve bir ince naylon ile sarılır. Bağlanır.

Üzeri aşı macunu ile kapatılır. Bir hatta iki yıl sonra sargılar çıkarılır.

Çeliği genç sürgünden alır ve ucunu kesmezseniz o yıl çok hızlı büyür. İyi kaynamadığı için rüzgar kırabilir.

Eğer çeliği yaşlı dallardan almışsanız _3, 4 yaşında gibi_ aşıladığınız yıl _yani hemen uyandığında _ çiçek açar ve zor besleyeceği bilemeden meyve verir.

( Aslında aldanmıştır. Kendisini asıl yerinde_yani kesilmemiş_ sanır ve meyve vermeye kalkar. Aklı başına gelir ve kaç yıl sonra meyve vermesi gerekiyorsa_ bu genlerinde saklıdır_ o zaman verir.)

Kolay gelsin

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön