Kastamonu (Taşkö
prü) sarımsak üretimi ile ilgili bende gördüğüm kadarı ile edindiğim bir iki bilgiyi aktarayım.
Kasım ayı sonunda sarımsak dişleri ayırmaya başlanır. Kasım ayı çünkü ailleler dönümlerce ekiyor, ailede kim varsa ve gücü yetenler günlükçü tutarak sarımsak dişlerini ayırmaya başlıyor.
Şubat sonu gibi dişler dönümlerce tarlalara elle tek tek dikiliyor. Şu an gördüğüm kadarı ile 4-5 yaprak olmuşlar. Sarımsak aralarında otlanma başladığı için kazmalara başlamış aileler. Sarımsak fazla sulanmayı sevmiyor deniliyor.
Temmuz sonu gibi (Temmuz-Şubat arası görmediğim için fazla bilgim yok) tarlalardan elle sökülen sarımsaklar tarlalarda kök aralarının toprağı kuruması için tarlada bırakılır. Yağmur yağmadan evlerinin yanlarındaki depolara (genelde mağaza deniliyor) getirilen sarımsağın ikinci zor aşaması başlıyor.
Küçük, orta, büyük ve kopuk olarak ayrılıyor. Köklerdeki topraklar temizlenip, dış yapraklarıda ayrılıyor. Her bir ayrı bölüm demet demet bağlanıyor. Yine boy oranına göre yığın oluşturuluyor. Ortası açık bir metrelik demetli yığınlar. Kopuklar da çuvallanıyor. İstanbul pazarlarında gördüğüm üçüncü sınıfa bile girmeyen kopuklar satılıyor. Üstelik Taşkö
prü pazarında büyük ve orta boy sarımsak demeti aldığınız fiyata burlarda kopukları satıyorlar. Yani kısacası yine onlar tüccar diyorlar, aracılar kazanıyor.
Resimleri bulabilirsem eklemeye çalışacağım.