Konu: Schefflera
View Single Post
Eski 26-12-2006, 15:59   #3
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Schefflera

Schefflera'larınızın zaman içerisinde boylandıklarını, ancak alt yaprakların dökülmesinden dolayı gövdenin çıplaklaştığına çoğunuz şahit olmuşsunuzdur. Hatta yeni satın alınanlar hariç 1 yıl içinde sahip olduğunuz şefleralarda bu değişimi görebilirsiniz. Üst yapraklar canlı ve gür bir biçimde hayatını sürdürür.

Bu durumda ne yapmak gerekir ?

Kendi evimdeki 7 senelik şefleramda bu form bozukluğu vardı. Şefleram 3 kök aynı saksıda dikili. Zaman içinde çok uzayan dalları hep uç alma suretiyle budadım , ancak yine de saksı altında bir boşalma oldu.

En son 15-20 gün kadar önce yeniden altı çıplaklaşan bir kökeni budadım. Tepe çeliği ve bir ara çelik aldım. Şeflera odunsu çelikten güç köklenir bu yüzden tek bir ara çelik o da yarı odunsu olacak şekilde aldım. Ara çeliği köklenmesi kolay olsun diye dipçikli çelik olarak aldım. Yani ana gövdeden bir minik parça içeriyor.

Çelikleri köklendirdim. Ara çelik olmasına rağmen dipçikli olan çelikte kök gelişimi daha bariz. Tepe çeliğinin köklenmesi de başladı. Köklü çelikleri ana bitkinin olduğu saksıya diktim ve aspirinli suyla can suyu verdim. Böylece onlar yapraklanıp büyürlerken şefleramın çıplak olan gövdesi de örtülmüş olacak.

Bu arada sert budama yaptığım fidan şu anda iki yeni sürgün vermeye başladı.O da ortadan yapraklanacak ve böylece saksım tepeden tırnağa yeşil görünecek.

Şefterası alt yapraklarını döken bütün üyelerimize öneririm.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön