View Single Post
Eski 25-04-2010, 16:06   #121
bayindirmevki
Ağaç Dostu

bayindirmevki's Avatar

Giriş Tarihi: 22-07-2009
Sayın Meyvelitepe,

120 nolu mesajınıza düşünçelerimdir.

Baştan fikri sevdim ama son günlerde heyecanımı yitirdim. Uzadı... Yerel tüketiciye ulaşmak da çok kişisel. Ulaşamıyanlar ne olacak? Doğrusu; genele ulaşan, herkesin farklılıklarını koruyarak içinde bulunduğu bir satış organisazyonu olması. Komşu bahçeden zerzevat almak için bir yapılaşmaya ihtiyaç yok.

Yurt dışından verdiğiniz örnekler bu ülke için ne derece geçerli? Onlarda ki güvene dayalı ilişki bizde tam tersi! Ve hala yerel olarak karşılamanın altını çiziyorsunuz. Bir de güven! Bu dedikleriniz ancak komşu bahçeden ürün almak için. Bu çiftlikleri bilmem ama bizim "organik endüstrisinden" uzak kaldığımız ( leonardit, em, neemazal, vs..) söylenemez. Sadece hayvan gübresi kullansa idik lafım yok.Ama kastınız sertifika ise, bir şekilde güveni sağlayacak belge gerekli. Bu bugünkü yapılaşmanın dışında olabilir. Biz kullandığımız girdilerde belge ararken bizden belge aranmasını da göz ardı edemeyiz.

Bu yaz neden olmasın. Sıkı bir görüşme trafiği ile organisazyonu oluşturur ve kış başı ortaya çıkarız. Taze ürün satmak zorunda değiliz. Kurutulmuş gıdalar ve ev konserveciliği üstüne eğilebiliriz ki genele ulaşmak için daha uygun. Zeytinci arkadaşlarımızın da ürünleri ancak kasım-ocak-şubat gibi olur.

Bence ne ülkenin dört bir yanından bahçe ne de kullanılacak çeşitler ve yetiştirme konusunda fikir birliği gerekli. Tek gereken doğaya ve insana saygılı üretim. Bunun üstüne anlaşıp kuralları ( GDO'suz ve evladiyelik tohum, organik gübre, ilaç, vs. ) oluşturalım. Gerisi serbest olsun. Herkes kendi farklılığını, kendi deneyimini sağlasın. Bilinmezden çıkan sonuç bazen daha güzeldir. Bir arkadaşımız hepimize yararlı bir keşfi kendi farklılığı içinde bulabilir.

Bence organisazyonun esası web sitesinin kendisi. Ötesini bulmaya gerek yok. Kooperatifleşme, resmileşme hepsi gereksiz. Bunlara girdikçe yok oluruz. Olsa, olsa şirketleşme olabilir. Oda fatura kesmek için. Küçük çapta ev üretimlerine fatura gerekmediğini biliyorum. İşin burası için bir mali müşavire danışmak lazım.

Evet.

Bu iş bir web sitesi ile başlamalı. Bence ismi hazır. ''Uzak Bahçeler'' . Web konusunda en yetkinimiz kim ise hemen kursun. Ben bloggerde bu ismi alıyorum. Başkası almadan garanti olsun! Gerisi beni aşar, bilgisayar cahiliyim. Formatı şöyle; Bir satış sitesi. Ürünler, ürünler,ürünler. Ana sayfada kuruluş hikayesi. Hiç birimizin öne çıkmadığı bir yapı. Otomatik biçimde değişen ürün tanıtımları, sıralamalar, duyurular. Yanda kendi kişisel web sitelerimize verilen linkler. Girenler beğendikleri ürün hakkında üreticiyi tanır. Bu kişisel web sitelerimizin nasıl olacağına herkez kendi karar verirse iyi olur. Teknik yardımlaşma olabilir ama birbirimize benzer kopya siteler oluşturmayalım. Sitelerimiz rekabetçi olsun. Rekabet yaratıcıdır.

Saygılar.

bayindirmevki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön