Soruyu esasen tam anlıyamadım. Şöyle ki drosera hasadı konusu altında bu saksıya drosera mı yoksa vft mi ektiniz?
Işık konusunda kesin olan bir şey varsa asla ışık yeterinden fazla olamaz. Hatta güneşe koymak gerekir de ortam ısısı bu gibi kaplarda tohumları haşlar derecelere yükseleceğinden üzeri açık bir kapta da ortam nemi düşeceğinden böylesi florescent ışığı altında olması en iyisi. yalnız gördüğüm her iki tür tohum için de yüseydeki perlit oranı çok yüksek ki bu da alg oluşumunu tetikliyeceğinden alg filizlenen bitkileri o aşamada boğarcasına kaplamış olacak. ışığı günde 12 saaten fazla tutmamanız alg oluşumu için bastırıcı etki yapabilecektir tohumun filizlenmesine ise 12 saat yeterli olacaktır.
ben genelde perlit torf karışımının üzerine (aslında ince kıyım canlı sphagnum olsa en iyisi de) ince elenmiş sarışın torf serip tohumları bunun üzerine ekiyorum. tohumlar ışık almazsa filizlenmeden çürürüler. cplerde filizlenme ancak ışık alması ile olur.
burda tohumları gibberelik asid GA3 e bulamak da filizlenme oranında artış sağlar hatta zor filizlenen bazı cp lerin çürümesi de bu şekilde hormonlıyarak canlandırmak bu oranı artıran faktörlerdir.
|