Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi a1919
Sayın Nariel,
Öncelikler 41 kere maşallah diyeyim aman nazar değmesin. Sırrınızı bize de anlatsanız ne yapıyorsunuz da bunlar bu kadar çoşmuş durumda?
|
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tamaşa
Maşallah
|
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Neslihan Baş
maşallah kıskanmamak elde değil 
|
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi günebakan
Maşallah ,maşallah sevgili Nariel gerçekten muhteşemler harika görünüyorlar 
|
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nazlı hilal
Sevgili Nariel olamaz ne kadar muhteşem menekşeleriniz emeğinize sağlık...
|
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ide
Gerçekten maşaallah sevgili Nariel, hep sağlıklı kalsınlar diliyorum
|
Teşekkür ederim arkadaşlar

Ben 1,5-2 ayda bir eve gelip temel bakımlarını yapıyorum, saksısı değişeceklerinkini değiştiriyorum, güneş alması gerekenleri daha güneşli yerlere koyuyorum (devir-daim yaptırıyorum güneş önüne geçmeleri için çünkü masanın daha güneşli tarafında olanlar daha çabuk ve çok çiçekleniyorlar.)
Toprak eklenmesi gerekenleri belirleyip ekliyorum ya da tamamen değiştiriyorum.
Gerisini anneme bırakıyorum, o her gün takip ediyor, sulama düzenini ayarlıyor, başlarında dakikalarca durup hallerini telefonda bana anlatıyor. Çiçek coşturanla besin veriyor ara sıra, solan yaprak ve çiçeklerini temizliyor, kötü giden bir durum olduğunda hemen müdahele edip çözümler arıyor; kısacası onları çok sevdiğini hem bana hem de menekşelere hissettiriyor..
Böyle ortaklaşa bir bakımla güzel güzel serpiliyorlar.
Ama her zaman dediğim gibi en önemli şey İKLİM. Menekşeler o yörenin iklimini sevmediyse boşa zorlamanın alemi yok, ne yapılsa olmuyor. Silifke kışın ılık olduğu için, kış boyunca bunların bulunduğu odada hiçbir ısıtıcı kullanmıyoruz. Oda 8-9 derece civarı oluyor ve bu sıcaklık onlara çok iyi geliyor. Bahar girince hemen mevsimin değiştiğini anlıyorlar, daha uzun güneşli vakitler geldiğini ve odanın ısındığını hissediyorlar ve kışın depoladıkları güçlerini çiçeğe çeviriyorlar.
Ve şunu ısrarla söylüyorum ki, menekşeniz çiçek açmıyorsa ısrarla bitki besini vermeyin! Bir kere denersiniz tamam ama menekşenin çiçek açma dönemi gelmediyse ne yapsanız da açmıyor. Bu coşturanlar ancak bitki kendini hazır hissedip tomurcuk vermeye başladığında kullanılırsa işe yarar.
Biz bunu önceden tecrübe ettik, açmayan menekşelere defalarca sıvı besin verdik ama işe yaramadı, üstelik bu sefer yaprak gelişimleri de durdu.
Ama son iki senedir yazın sıcağından kurtulan menekşelere kış geçip de bahara yaklaşınca besin veriyoruz ve açma zamanlarını bekliyoruz.Burada besini tomurcuk oluşturması için değil; keyfi gelip tomurcuklanmak isterse bünyesinde güç barındırsın da yorulmasın diye veriyoruz.
Uzun oldu ama bu bahar yaşadığım bir şeyi örnek vererek yazımı noktalamak istiyorum.
Masanın pencereye yakın tarafındaki menekşeler bahara girerken tomurcuklandı ama diğer tarafındakilerde tomurcuk yoktu. Masanın çiçek kalabaklığından da olsa gerek, bu sıradakiler iyice gölgede kalıyordu. Pencereye yakınlar nasıl olsa tomurcuklandı, kurtuldular; diğerlerini alalım şimdi bu tarafa dedik ve 2 hafta içinde onlar da tomurcuklandı. Hepsinde tomurcukları gördükten sonra besin verdik ayda 2 defa ve çiçekler çok güçlü açtı.
Ne var ki bir tane menekşe sağlıklı görünmesine rağmen açmıyordu. Garibim aksilikler sonucu ışık alamayan yerlere denk geldi heralde dedim; güneşin etkisini bildiğim için ona özel, pencereye iyice yakın yerde bir düzenek yaptım ve onu tül perdenin arkasından güneşi uzun süre alacak şekilde oraya yerleştirdim. Yaz güneşi olmadığı için bu ona zarar vermeyecekti.
Ve annemden müjdeli haber 2-2.5 hafta sonra geldi, şu an o da tomurcuklu
Bunlar bizim 3.5-4 yıllık tecrübelerimiz.
Yani bizimkilerin temel sırları sanırım bunlar. Daha pekçok etken olabilir tabii, sulama suyu (aşırı kireçli şebeke suyu), ortamdaki nem miktarı
vb.
Sağlıcakla kalın..