View Single Post
Eski 23-04-2010, 13:18   #845
Halil Önen
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Evsel atıklardan kompost nasıl yapılır?

Bunun adını Denizakvaryumu'nun dediği gibi 'balkonda kompost yapımı' diyebiliriz.
Ancak çok hasas bir konu ve içişlerinin de sorunudur. Yardıma rağmen başarılı olamıyabilirsiniz. Şeytan ayrıntıda gizlidir, dikkat.Evsel atıklar _ben sadece sebze ve meyve atıklarını kullanıyorum_ bir kapta toplanır. 2, 3 gün gibi. Bir süzgecli kap içinde ve altına başka bir kap konur.

Ama ondan önce 'Yeşil Adım' dan Yani Özlem hanımdan Bukaşi kovası alınır.

Alınır dedim ama alınamıyabilir. Özlem hanım bukaşi kovası yapımının başka ülkeler gibi, bizde tutmadığını ve yapımının pahalıya geldiğini, bu işten vazgeçebileceğini söylemişti bir kaç gün önce; görüştüğümüzde.
Name:  IMAG0018 [640x480].JPG
Views: 4616
Size:  64.2 KB
Name:  IMAG0021 [640x480].JPG
Views: 7184
Size:  67.1 KB
Atıklar biriktikce kovaya konur. Üzerine (kepek) bukaşi dökülür. Kat kat değil. Karıştırılarak konur. Üzerine baskı uygulanır. Arada hava kalmamalı. Tekrar bukaşi konur ve naylon ile kapatılır. Bu işlem kova doluncaya kadar yapılır. Alttan sıvı gübre alınır. Ben bir tas'ı 5 lt suya koyuyor ve fidanların diplerine birer lt. döküyorum.

Dodurduğum kovaları balkonda başka büyük plastiğe koyuyor_yine ona da bukaşi atıp_ dum ve bir hafta bekletip köye götürüyordum.

Her iki durumda da koku olmuyor.

Ançak bukaşi kovasını balkonda diğer kovaya dökerken ağır bir sirke kokusu oluyor. Bazen gecikirseniz bu koku ağırlaşabiliyor.
Ben çözümü buldum. Kovaları dolduruyor. Ağızlarını hiç açmadan, kamyonete atıyor tarlaya götürüyorum. Kum tarlada açtığım çukura döküyor, kumla karıştırıyor sonra da delikli pilastik bir _kasa_ kapta biriktiriyorum. Bir ay gibi sonra hazırdır_sebze adalarında_ kullanıyorum.

Name:  IMAG0022 [640x480].jpg
Views: 3224
Size:  45.6 KB
Name:  IMAG0004 [640x480].jpg
Views: 3098
Size:  47.9 KB

Saygılar

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön