Verdiğiniz bağlantıdan çeviri "Manolyalar verimli, iyi drenajlı ama organik madde açısından zengin toprak sever." (Yanmış büyükbaş hayvan gübresini sevdiğini, güvercin gübresini sevmediğini daha önce okumuştum.) "Organik madde olarak bol kompost ve gübre ekleyip düzenli malçlama yapınız. Kökleri yüzeysel olduğundan malçlamaya iyi tepki verir. Bazı manolyalar ph 7 üzerinde yetiştirilebilirse de hafif asidik ortam en iyisidir. "
Torfa perlit karıştırmak da iyi olur, yalnız torfa ekim yapıldığında fazla sulama çürümeye, az sulama da torfun sertleşip su tutma kapasitesini kaybetmesine sebep oluyor.
Benim çimlendirmedeki hatam çok sığ bir kaba çok sık tohum atmak oldu. Siz ya viyollere ya da pet bardaklara teker teker ekerseniz daha iyi olur. İyice kendine gelmeden şaşırtmak zorunda kalmazsınız. Çimlenmede sorun yaşayacağınızı sanmıyorum. Ben -8- -10'larda dışarıda unuttum ama içeri alıp sulamaya başladıktan kısa bir süre sonra çıkmaya başladılar.
Çimlenmeden sonra sulamaya dikkat edin, az sulamak genellikle çok sulamaktan iyidir. Benim fidelerin çoğu kök boğazından incelip kurudular. Fazla sulamadan olduğunu düşünüyorum.
|