Benim Balıkçı Strafor Kasalarında hazırladığım düzenekte faaliyet sürüyor. Kasaların içinde, az bir miktar toprak, yaprak çürüntüsü, lime lime doğranmış beyaz kağıt, kıyma mekinesinden geçirilmiş bilimum, narenciye, soğan, sarımsak
vb. asitli yiyecekler hariç, sebze atıkları var. Biraz da yumurta kabuğu ve kahve telvesi ekledim. Yiyecek olarak verdiğim karşımı, kıymamakinesinden çektikten sonra fırında 5-10 dk hafif ısıpğı, derin dondurucuda dondurdum. Böylece solucanların ağızlarına layık bir yemek elde ettim. Bu yemek derin dondurucuda parça parça bekliyor. Duruma göre 15-20 günde bir parça alıp çözülmesini bekliyor ve kasalara ekliyorum.
İlk başlarda bir yığın solucan intihar etti. Bunun nedeni yeni yerlerine alışamamaları olabilir. Veya sade topraktan çıkıp hazırladığım düzeneğe geldiklerinde, o ilk vakit düzenekğin ortamı biraz asitli olmuş olabilir. Ya da, doğal seleksiyon gereği, sayıları fazlaydı da bazıları denge oluşturmak için kendilerini feda ettiler. Nihayetinde, kalanlar istikrarlı bir biçimde yaşamaya devam ediyorlar. Zaman zaman bulduğum tek tük solucanları yine kasaya ekliyorum.
Son olarak, bir yandan atıklar gübreye dönüşürken, diğer yandan da kasanın içindeki malzeme iyice çürüyüp, kompostlaşıyor. Şu anda kasanın içi siyah ve kahverengi arası bir rente. Ancak içinde tüketilmesi gereken bir yığın yiyecek hâlâ var. Acelem yok. Bu ilk düzenek gübre elde etmekten ziyade, sayılarını çoğalması için.