View Single Post
Eski 18-04-2010, 01:06   #69
aycicegi
Ağaçsever
 
aycicegi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-03-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 52
Evet, işin özünü anlatan çeviri aşağıda. Yalnız bunu yaparken dikkat etmeniz gereken bazı püf noktalar var, nasıl kullanacağınız , kullanım alanları ..vs.'yi de yazmadan olmaz, eksik kalır. Bir kere kullanım alanı o kadar geniş ki şaşırıp kalmamak elde değil. Onları da yazıcam bir sonraki mesajda...

Garbage Enzym (Çöp Enzim) Nasıl Yapılır

Gerekli maddeler.
1. Kahve rengi şeker. Herhangi işlem görmemiş şeker veya kahve rengi şeker işinizi görecektir ama asla beyaz şeker kullanmayın.
2. Mutfak artığı. Mutfak artığından kastı sebze ve meyveler. Artan yemeklerinizdeki sebzeleri de kullanabilirsiniz ama kullanmadan önce sebzeleri suya sokup üstlerindeki sosların gitmesini sağlamalısınız. Et ve et ürünleri asla kullanmayın.
( Bence en iyisi meyve kabukları kullanmak. Yapanların çoğu meyve kabuğu kullandığını yazmış yorumlarda ve güzel kokması için limon ve portakal kabuğu atıyorlarmış. )
3. Su
4. Plastik şişe

Nasıl Yapılacağı:
1 ölçü şeker,
3 ölçü meyve kabuğu
10 ölçü su

Örnek oran: 300 gr. Şeker + 900gr meyve kabuğu + 3 litre su , karıştırılarak 5 litrelik pet şişeye konur ve kapağı kapatılır,şişenin üstüne tarih yazılır ve 3 ay bekletilir. Oda sıcaklığında serin ve kuru biryerde bekletilir. İlk ay, günde bir kere kapağı açılır ve oluşan gazların dışarı çıkması sağlanır.Gazlar çıktıktan sonra kapağını kapatmayı unutmayın.

2. ve 3. aylarda sadece gaz oluştuğunda kapağını açın ve gazın çıkmasını sağlayın sonra tekrar kapağı kapatmayı unutmayın. Fermantasyon süresince bazen üstte beyaz bir tabaka oluşabilir, normaldir. Eğer solucan veya kurt gibi birşey görürseniz panik olmayın, 1 avuç kahve rengi şeker katın ve karıştırıp kapağı kapatın. 1 gecede yok olduklarını göreceksiniz.
3 ay dolunca organik deterjanınızı süzgeçten geçirin, meyve kabuklarını toprağa gömebilir veya çöpe atabilirsiniz. Deterjanınızı su ile karıştırıp kullanın.

aycicegi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön