View Single Post
Eski 17-04-2010, 11:58   #9
Ali H. ALI
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 08-06-2006
Sayin Scelik,
Tahmin ettiginiz gibi yurt disinda yasiyorum. Aramizdaki kilometrelerce uzaklik bilgisayarda saniyelere sigiyor Uzak olsak da bilgi alisverisi yapabiliyoruz.

Aslinda bu bitkinin de yetistirilmesi, diger feslegenlerden farkili degildir. Istanbulda diger feslegenler yasayabiliyorsa bu turun de yasamamasi icin bir neden yok diye dusunuyorum.

Sordugunuz sorulari sirasi ile cevaplamaya calisayim.

Suyu suzen bir toprak karisimini kullanirsaniz sorun yasamadan bitkiniz yasamini surdurur.(Et toprak derken sertlesen su gorunce de camurlasan topraktan bahsediyorsaniz bence uygun degildir.)

Boyunun uygun sartlarda 1metre kadar uzayabilecegini, 0.5metre de yayilabilecegini gozledim. Ille de bahceye dikmeniz gerekmiyor. Saksida da yetistirebilirsiniz. Saksi bol isik alan bir yerde olsun.

Celikten uretecekseniz, ciceksiz surgunlerden en fazla 15cm bir yari odunsu celiklerle veya taze surgunlerden alacaginiz celiklerle, bir bardak su icerisinde ve ya dogrudan uygun bir karisim icerisine dikip koklendirebilirsiniz. 2-3 hafta icerisinde koklenme olur.

Su an oralarda bahar, bitkiniz ust taraftaki yeni surgun ve yapraklar gibi toprak altinda da kokler cogaltmakla ugrasiyor. Simdi toprak degisimi yaparsaniz buyuk bir olasilikla yeni koklere zarar vereceksiniz o yuzden topragini degistirmeyin ayni toprak ve saksida dursun.(cicek topraginin da iyi bir karisim oldugunu dusunuyorum)

Tohumdan bu turu uretmeyi denemedim. Ama diger cesitleri tohumdan uretmeyi denedim 1-2 hafta icerisinde cimleniyor.

Tohumlar cok kucuk oldugundan sadece toprak uzerine serpin uygun bir sekilde sulayiniz. Tohumlar cimlenip 6 yaprakli olunca fidanlari sasrtabilirsiniz.

Kolay gelsin.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön