View Single Post
Eski 16-04-2010, 22:24   #100
MeyveliTepe
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Sn.Sarp99,
Öncelikle sizden özür dilemek isterim. Yazdıklarımı size karşı olarak aldınız. Kesinlikle siz özelinde yazmak istemedim. Yazdıklarınızdan ortaya çıkan bir tüketici profilini ele almaya çalıştım, ki gerçekte sizinle hiç alakası olmayabilir. Yazdığınız 3-5 cümle, evet oldukça iyi tanıdığım bir profili tanımlıyor, ama siz tam olarak o profil olmayabilirsiniz.

Burada iki konunun önemli olduğunu söylemiştim. Bunu biraz daha açmaya çalışayım.

Öncelikle şu eko-çiftliği ele alalım. Dediğim gibi burası neresi bir fikrim yok. Organik üretim yapıldığını söylediklerini bildiriyorsunuz (özelden çiftlik adı verirseniz belki biraz daha somutlaşabilir). Ancak tam olarak ne yaptıkları konusunda bir fikriniz yok. Diyelim ki sertifikaları da var. O sertifika, çiftliği bilmeden ürün alanlar için bir güvence mahiyetinde. Büyük ihtimal, şayet sertifikaları varsa üretimleri de organiktir.

Sizin değerlendirmeniz domatesin lezzeti ile ilgili. Lezzet tamamen çeşit ile ilgilidir. Kalıntı bırakacak kadar zehir atılmış domatesin çeşiti lezzetli ve aromalı ise zehire rağmen hala lezzetlidir. Ürün aldığınız yer, hasbelkader lezzetli bir çeşit yetiştirmediyse, organik ama lezzetsiz domates yetiştirmiş olabilir.

Söz konusu çiftlik, Mart ortasında domates yetiştiriyorsa normalde bir eko-çiftlik iddiasında da olmamalı. Olsa olsa endüstriyel tarım yapan bir yer olabilir.

Domatese gelince, söz gelimi bu yıl bendeki çeşit sayısı 30 civarında. Hepsinin özelliği başka.Bunların içinde seveceğiniz de olabilir, sevmeyeceğiniz de.

Bizim bahçelerin "ortakları" muhtemelen bu çeşitlerin bazılarının ne olduğunu zaten biliyor olacaklar. Bazıları özellikle siyah ukrayna, pembe, siyah cherry, tatlı turuncu ya da santini istiyor olacak. Bizim bahçelerde mart ayında domates olmaz. İsteyen olursa, "köşedeki markete gidiver, otlar da vardır orada" denilecek.

İyi tarım uygulaması ile yetiştirilen ürünlerin ortak özelliği, kalıntı raporlarında limitlerin üzerinde görünmeyecek şekilde zehir kullanılıyor olmasıdır.

Fiyatları konusunda haklısınız. Bunların diğer ürünlerden daha pahalı olmasını gerektirecek bir maliyetleri olmasa gerek. Muhtemelen danışmanlara ödedikleri parayı da sizden tahsil ediyorlar. Onun dışındaki fiyat farkı, adının "iyi" olmasına atfen uygun müşteri profilinin ödemeye hazır olduğu ölçülerek konan bir pazarlama ve karlılık politikasının sonucudur.

Bizim ürünler asla marketlerde görülmez. Hele hele Tansaş'ın Migros'un semtine bile uğramaz. İhraç edilmesi de pek söz konusu değildir. Kendi adıma, benim "hedef kitlem", santini domates için 50 km araba kullanıp gelip bahçeden kendi toplayıp tartacak kişiler, hem de fiyatını bile sormadan.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön