Aynı gün bir leğenin yarısına, pembe domatesleri, diğer yarısına ise sırık ceri domates tohumları ektim. Karıştırmamak için çıtayı tam ortaya koydum ve etiketledim.
Pembe tohumlarının hemen hepsi çimlendi ve büyümeye başladı. Sırık çeri'den ise sadece bir tanesi çimlendi.
Sırık çeri adını verdiğim cinsi, geçen yıl Dikili-kaynarca bölgesinde yetişen (seralarda) bildiğimiz sırık cinsi iri salkım domateslerin birinden aldığım tohumdan çimlendirmiştim. Mayıs ayının 20'si gibi, çok geç bir zamanda, ancak çok minicik bir fide haline geldiğinde, asıl yerine şaşırtım. Ama öylesine hızlı büyüdü'ki, nisan başlarında büyük fideler halinde diktiğim, diğer cins domateslerin hepsini geçip, ilk önce kızarmış halde meyve veren domates oldu.
Ama minik salkım domates olarak çıktılar (çeri domates kadardı). Yine'de harika tadları vardı. Ne yazık'ki onlardan aldığım tohumların sadece biri çimlendi. Bu tek fide'ye gözüm gibi bakıp, büyütmeye çalışacağım. Bu yıl domates verip-vermeyeceğini merak ediyorum.
Ayrıca dev domates tohumlarından 8 adetini ektim, hepsi çimlendi. Rutgers, homestad, dev domates, pembe domates gibi çeşitlerin yanına bir'de, sn. Malbman'ın göndereceği Red robinleri yetiştireceğim. Bu yıl domates çeşidim bol olacak.
|