Yarım yüzyıl öncesi, İsviçreli bir botanikçi "Pierre-Edmond Boissier" Anadolu'da; karların eridiği bir sırada bu bitkiyi bulmuştur. İki çeşidi bulunur. Erken olarak bahar başında açan çiçekleri, gölgede 3-4 hafta iyi kalır. C.luciliae, en çok rastlanan çeşididir. 15 cm. boyunda bir mücevher olup, her sapında 8-10 adet 2,5 cm. çapında büyük eflatun, mavi, ortası beyaz göbekli çiçek açar. Bunun kültür türleri de bulunur. C.sardensis, 15 cm. boyunda olup, 2 cm. büyüklükte porselen mavisi, çiçek boynu sarı ve her sap üzerinde altı-sekiz adet çiçek açar.
YETİŞTİRİLMESİ
Bol güneşli veya hafif gölgeli yerde, drenajı iyi olan toprakta çok iyi gelişme gösterir. Sonbaharda soğanları 2,5-7,5 cm. mesafeyle dikilip, üzerine 7,5 cm. toprak örtülür. Bir daha toprağa dikilince artık özen göstemeye gerek kalmadan, kendi kendine bakım ve yaşamını sürdürür. Piyasada soğanları çok ucuz olduğu için topraktan çıkarma zahmetine değmez.
ÇOĞALTILMASI
Çoğu zaman kendi kendine tohumunu saçar ve zamanla bulunduğu yerlere yayılır.
KAYNAK
Chionodoxa luciliae

Chionodoxa forbesii pink

Chionodoxa lochiae

Chionodoxa siehei
![Name: 548px-Chionodoxa_siehei_closeup [800x600].jpg
Views: 3003
Size: 52.9 KB](https://www.agaclar.net/forum/attachments/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/136282d1271332212-548px-chionodoxa_siehei_closeup-800x600-.jpg)
Chionodoxa nana
Resimler internetten alıntıdır.
Geçen döndem Sevgili Hocam100'den Chionodoxa luciliae soğanları almıştım. Bandırmaya dönmeden önce ilk çimlenmeler başlamıştı. İnternet kaynaklarında fazla bir ilgi istemediği yazılıyor hep...
İnternet kaynaklarından Türkçe ismi
"Çin Sümbülü" olarak geçiyor ama Sevgili Emre Albayrak'ın final için aldığı
notlarında ismi
"Kar Yıldızı" olarakda geçiyor...
Gelişmeleri paylaşmaya devam edeceğim...
Sevgiler
