View Single Post
Eski 22-12-2006, 23:10   #2
arodopman
Ağaçsever
 
arodopman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-08-2004
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 82
Sayın Joy,

Latince Picea, İngilizce Spruce, Türkçe Çamgiller familyasından olan Ladinler Kuzey Yarımkürede çok yaygın bir şekilde bulunmaktadırlar. 40 civarında türü olduğu bilinen ladinler yetiştikleri yerlere, görünümlerine göre değişik adlar almaktadırlar.

Ladinler, tepesi konimsi, gövdesi kabuklu, kozalakları sarkık, yaprakları dört köşeli iğne biçiminde veya yassı, boyları, renkleri, kabuk ve odun özellikler çok farklı bir aileyi oluştururlar.

Sözünü ettiğiniz Kırmızı Ladin, Picea rubens olarak adlandırılan ve Kuzey Amerika ya has bir Ladin türüdür. Ak, kara, mavi, mor Ladin olduğu gibi, kırmızı Ladin’ inde bulunduğunu elimdeki bilgiler söylüyorlar.

Ben önce görünüşünün de kırmızı olabileceğini düşünmüştüm. Keşke öyle olsaydı. Ama bildiğimiz çam yeşili görünümünde, sanırım kırmızı adlandırmasını kozalaklarının olgunlaşınca aldığı kahverengi-kırmızı renge ve mobilyacılıkta kullanılan kerestesinin kırmızı tonlarında kesitlerine bağlı olarak almıştır. Bu sayfalara resim eklemeyi öğrenebilseydim resmini de birlikte görebilirdik. Benden bu kadar.

arodopman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön