Sevgili Malina, üyelerimizden Şükran Ünal'ın bloğuna daha önce Nohut mayalı ekmek yapımını aşamalarıyla göndermiştim oda yayınlamıştı. Şu an size Şüko'nun sitesinin adresini yapıştırıyorum detaylar burada.
http://lezzettabagi.blogspot.com/sea...al%C4%B1+ekmek
Malzemeler:
bir avuç kuru nohut
biraz kırmızı mercimek
mümkünse demir bir havan
büyükçe bir kavanoz
bolca un (tercih ederseniz kepekli un, tam buğday unu veya 2-3 avuç kepek)
ve birazcık boş vakit...
Yapılışı:
1.Aşama:
Bir  avuş nohutu ve mercimeği, bu iş için kullanmak üzere ayırdığınız bir  mutfak bezinin içine koyup, bezin üstünden demir bir havanın sapıyla  (yoksa iri bir taş da olur, ya da kabuklu yemişleri kırdığınız aletle)  vurarak kırın.Bez muhtemelen yırtılıp delinecek, kıymetli bir örtüyü bu  iş için kullanmayın.Nohut ve mercimeği sağa sola dağıtmadan kırmanın tek  yolu havanın içinde kırmak.İyice un ufak etmeniz gerekmiyor, ikiye  ayrılmaları bile yeterli olacaktır.
Daha sonra kırık nohutları  büyükçe bir kavanoza koyun.İçine 1-2 avuç un ve bir fiske tuz  atın.Kavanozu yaklaşık yarısına kadar sıcak suyla doldurun.Suyun ısısı  hissedilmeli ama elinizi de yakmamalı.Malzemenizi kaşıkla karıştırın ve  kapağını kapatın.Daha sonra kavanozu tercihen battaniye gibi sıcak  tutacak bir örtüyle örtüp bir kenara kaldırın (yoğurt mayalar gibi).
Püf Noktası:Bu  işlemi öğleden sonra ya da akşama doğru yapmanız zamanlama açısından  iyi olacaktır.Gece yatmadan önce kavanoza 1 çay bardağı sıcak su ekleyin  ve tekrar iyice sarıp üzerini örtün.Böylece mayanızın tutması daha  garanti olacak.
2.Aşama:
Ertesi  sabah mayanız çok büyük ihtimalle gelmiş olur.Bunu, kapağa kadar çıkan  köpüklerden anlarsınız.Bir de malesef kokusundan

Bu maya pek hoş  kokmaz, kokusunu önemsemeyin ya da bozulduğunu düşünmeyin.Ekmeğiniz  piştiğinde kokudan eser kalmayacak, kesinlikle maya değil, mis gibi  ekmek kokacak.
Kavanozun kapağına kadar köpürmesi şart değildir, 1-2  parmak suyun üzerinde köpük varsa o da yeterlidir.Ancak hiç köpüklenme  göremezseniz mayanız tutmadı demektir, bu da çok nadir olur.Özellikle  sıcak günlerde mayanın tutmaması imaknsız gibi birşey.
Kavanozdaki  ılık mayayı -nohutlarını süzgeçten geçirip atarak- demlikte kaynatıp  ılıttığınız suyla birlikte yoğurma kabınıza aktarın.
3.Aşama:
Artık  hamurunuzu yoğurmaya başlayabilirsiniz.Başlangıç olarak 1/2 kg. kadar  un ile bir hamur yapın.Hamur oldukça yumuşak, hafif cıvık bir kıvamda  olmalı.Kepekli un kullanacak olsanız bile, bu ilk aşamada beyaz un  kullanın.
Yoğurma kabınızın üzerini örtüp (yine battaniye tavsiye  ederim) sıcak bir ortamda iki katı kadar kabarmasını bekleyin.Kışın  sıcaklık yeterli gelmeyebilir.Bu durumda garanti mayalanma için, yoğurma  kabını sıcak su dolu bir başka kap üzerine koyup üzerini örterek, buhar  desteğinden faydalanabilirsiniz (ancak kabı sıcak suyun içine  oturtmayın).Yazın güneşte de bekletebilirsiniz, çok daha çabuk  mayalanır.
Püf Noktası:Bu  ilk mayalı hamyrdan yaklaşık 3 tepsi ekmek çıkacaktır.Bu miktar size  fazlaysa, 2.yoğurma aşamasına geçmeden önce (mayalandıktan sonra tabii)  hamuru bölün, bir kısmını komşunuza verebilir ya da buzlukta  saklayabilirsiniz.
4.Aşama:
Mayalanan  hamurunuza bir miktar tuz serpip yavaş yavaş un ekleyerek yoğurmaya  devam edin.Artık kepekli un ya da 2-3 avuç kepek kullanabilir,  ekmeğinizi kepekli yapabilirsiniz.Tamamen kepekli un kullanmak  kabarmasını engelleyebilir.Dilerseniz bu aşamada hamura keten tohumu da  katabilirsiniz.Sonra poğaça hamuru yumuşaklığında bir elde edin.
5.Aşama:
Pişirmek  için kullanacağınız fırın tepsisini bolca yağlayın.Hamuru tepsiye  boşaltın, üzerini elinizle hafifçe düzeltin.Hamurun tepsinin yarısını  biraz geçmesi idealdir.Son bekletme aşamasında tekrar kabarıp, resimdeki  gibi tepsiyle bir olacak.Hamurunuz bu şekilde kabarıncaya kadar  bekleyin.
6.Aşama:
Tepsiyi  175 derecede önceden ısıtılmış fırına sürün.Yarım saat sonra 200  dereceye çıkarın.Toplam yaklaşık 1 saat boyunca pişirin.
Tepsiyi  fırından alınca bir müddet bekletin, hafifçe terlemesi için bezle  sarabilirsiniz.Daha sonra çok bekletmeden tepsiden çıkarın.Tepsinizi  iyice yağladıysanız sorunsuz olara çıkacaktır ancak çıkmazsa üzülmeyin,  bir süre daha bezle kapatıp bekletin.