View Single Post
Eski 14-04-2010, 09:26   #1181
gilan
Ağaç Dostu

gilan's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Bence soğanları her yıl söküp saklayıp tekrar dikmek çok zor bir iş. Buna çok gerek olduğunu düşünmüyorum.

Soğanların bulunduğu yer yazın sık sık sulanmıyorsa çürüme olmaz. Sulanıyorsa bile süzek bir toprağı varsa kurtulur. Benim yaz boyunca iki günde bir çimle birlikte sulanan nergislerim var. İlk dikerken su tutmaması için kumlu bir toprak harcı yapıp dikmiştim. 3 yıldır gayet sağlıklılar, her sene de çiçekleri artıyor. Yükseltilmiş göbek yapmanız faydalı olmuştur diye düşünüyorum.

Yavruları ayırmak için her sene sökmeye gerek yok. Ben mesela dediğim gibi şu an soğanlarımın 3. senesindeyim. Aslında bu sonbaharda ayırmayı düşünüyordum ama bir baktım bu bahar çok daha fazla çiçek verdi. Demek ki şimdilik halinden memnun. 3-4 yılda bir ayırsanız yetebilir.

Soğuk konusuna gelelim. Lilyumu denemedim ama nergis, sümbül ve lale Ankara'da bile donmuyor, İstanbul'da sorun olacağını sanmıyorum. Ben garanti olsun diye toprağın 10cm kadar altına dikmiştim. Donmaya karşı üstünü herhangi bir şekilde örtmüyorum. Siz örtmeyi düşünürseniz naylonu önermem, çünkü soğanlar kışın uyanacaklar ve suya ihtiyaç duyacaklar. Saman vs. belki faydalı olabilir.

Konunun uzmanı değilim ama tecrübelerim böyle. Başarılar dilerim

gilan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön