View Single Post
Eski 14-04-2010, 00:58   #1180
cumartesi70
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 28-08-2009
Angry

Yıllardır bahçem olsun istiyordum sounda oldu ancak burada okuduklarım kadarıyla en belalı bir işe bulaştığımı düşünmeye başladım.Çünkü bahçeme nergis,lilyum,sümbül,lale gibi soğanlı bitkiler diktim.Nispeten böceklerden yabani otlardan korumak için taşlarla çevirdiğim,su tutmaması için yükselttiğim bir göbek yaptım.Geç dikim yaptım,Aralık,ocakta diktiğim soğanlar evin serin bir yerinde filizlenince bahçeye aktardım ve hepsi gelişmeye başladı.Soğanlı bitkiler için azotu az,bor ve potasyumu bul sıvı gübre ile de beslemeye başladım.Buraya kadar herşey güzel ancak ilerisi için kara kara düşünüyorum,neden?
Komşularımdan biri soğanlı bitkilerini hiç sökmüyor ellemiyor ve birkaç yıldır çiçek açıyorlarmış.Bir diğeri soğanlarını söküp,serin ortamda bekletmiş ancak hiçbir soğanı yaşamamış,aldığı yavrular hep küçük olmuş.
İnternette yazılanlara göre soğanlar sökülmezse nemden çürüyebiliyor,böcekler zarar verebiliyor,yavrular ayrılmadığı için gelişemiyor,don tehikesine maruz kalıyor.Bu yöntemi seçip göbeğin üzerini saman,naylon gibi malzemelerle örterek soğuk ve sudan korusam nasıl olur?
Soğanlar söküldüğünde ise bazı bilgilere göre buzdolabında saklanması bazısına göre 13 derecede kuru ortamda saklanması gerektiği söyleniyor.Ayrıca yavru soğanlar küçük olursa vermli çiçek vermemesi,hatta filizlenmemesi söz konusu oluyormuş.Ev ortamında 13 derece kuru ortamı nasıl sağlayacağız?Soğanların söküm zamanını iyi ayarlamak da ayrı bir risk.Soğanları söküp kum dolu poşette ev ortamında saklamak yeterli olur mu?
Yaptığımız masraf bir yana,sevdiğimiz bir şeyi kaybetmemek için bu konuyu bir neticeye bağlamamız mümün mü?

cumartesi70 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön