View Single Post
Eski 13-04-2010, 10:06   #808
Dogasever
Ağaç Dostu

Dogasever's Avatar

Giriş Tarihi: 05-04-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi verdoque Mesajı Göster
Sn Dogasever,

Burda sebze adalarımda malçlama için çim kırpıntısını istediğim yerden çimin bekleyince çok koku yapacağı uyarısı yaptılar. Çürüme sebebiyle sanırım. Ama kompostta EMA kullanıp doğru şekilde yaparsak ve üstü de örtülü olacağından koku sorunu olacağını düşünmüyorum. Yine de yan bahçeleri rahatsız etmemek için bir köşede az miktarda mı denesem diye düşünmeye başladım.

İlk hedeflediğim miktar 0.5-1 m3 arasıydı. Büyükbaş hayvan gübresi ve çimi EMA uygulayarak karıştırıp, siyah naylonla üstünü örtecektim. Ama burda bitişik bir sürü bahçe var, koku ihtimalini en aza nasıl indiririm? Çukur kazıp içinde karışımı yapsam üstünü toprakla kapatsam olur mu? (Hava alamaz sanırım)
Sn Verdoque,

Koku konusunda hiç merak etmeyin. Çim için koku yapıyor demelerinin nedeni çimde karbon azot oranının azot lehine olmasından kaynaklanıyor olabilir. Bir başka deyişle, amonyak gazı çıkışına bağlanıyor olabilir. Ama EM uygulandığında amonyak çıkışı son derece azalacaktır. Çünkü EM Nitrifikasyonu hızlandıracaktır. Daha açık ifade etmek gerekirse, EM, azotu mineralleştirerek bağlama eğilimindedir (içindeki nitrifikasyon mikroorganizmaları sayesinde). Ortamda varolabilecek bir miktar amonyak da, fototropik bakterilerce tüketilecektir. Sonuç kokusuz bir gübre yığını olacaktır. Ancak bu işlemde tabii ki oksijen ve nem miktarı önemlidir. Eğer çukura gömerek yaparsanız, daha garantili sonuç alırsınız. Ancak, açıkta da yapsanız, koku sorunu yaşayacağınızı zannetmiyorum.

Bir diğer alternatif de, karışımı istenilen nem oranında hazırladıktan sonra, siyah poşetlere koyabilirsiniz. Poşetlerin ağzını sıkıca bağlamayı unutmayın. Yalnız Türkiyedeki çöp poşetleri pek sağlam olmadığından çift poşete koymanızı öneririm. 2-3 hafta poşette durduktan sonra toprakla karıştırıp, 2 hafta daha olgunlaştırdıktan sonra kullanabilirsiniz. Poşetten çıktığında kesinlikle kokmayacaktır.

Kolay gelsin.

Düzenleyen Dogasever : 13-04-2010 saat 10:13 Neden: Ekleme
Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön