View Single Post
Eski 12-04-2010, 13:07   #893
Rasko
Yeni Üye
 
Rasko's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-03-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 22
Broyler terimi İngilizce'de et tavukçuluğunun genel ifadesi için kullanılan broiler'in telaffuzudur sadece.Yumurta tavukçuluğu için ise layer ifadesi kullanılır ama bu ifade broyler sözü gibi pek günlük dilimizde yerleşmemiştir.
Soframıza gelen 45 günde yaklaşık 2,5 kg canlı ağırlığa erişen tavuklar genleriyle oynayarak değil hayvan ıslahı dediğimiz alanda genetik biliminin de katkısıyla elde edilen hatlardır.Irk ifadesi her ne kadar kullanılsa da bilimsel olarak yanlıştır,doğrusu hattır.Yani Cornish ırktır ama bundan çeşitli yetiştirme yöntemleriyle elde edilen Ross,Cobb,Hubard vs isimli tavuklara hat denir.Ticari yumurta tavukları içinse Leghorn ırktır bu ırktan elde edilen Hisex,İsa Brown,İsa White,Babcock vs ise leghorn'dan elde edilen hatlardır.Bu hatların elde edilişi çok zordur,çok masraflıdır ve uzun yıllar alır.
Sonuç olarak bizim pazardan,halden et pilici diye alacağımız %99 ross,cobb'tur vs.Yumurta pilici diye alacağımız da Hisex,Babcok,İsa Brown'dur yani.
Bu yukarda bahsettiklerim ticari kazanç elde etmek için geliştirilen tavuklardır.Bunların dışında yerli ırktan olan tavukları ise çevrenizde,daha çok köylerde bulabilirsiniz.
Yerli ırktan olanlar zor,yetersiz koşullara ve hastalıklara dayanıklıdır ama verimleri düşüktür.Ticari olarak geliştirilenler ise hastalıklara dayanıksız,hassas ama uygun koşullarda yüksek verim verirler.Tercih size kalmış sonuçta.

Rasko Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön