View Single Post
Eski 22-12-2006, 08:15   #45
ismailtosun77
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 23-11-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 37
Değerli Arkadaşlar; "Aynası iştir kişinin lafına" bakılmaz sözüne atıfla ; Tarım işi tecrübe ve bilgi birikimini gerektiren bir hadise olduğunu ifade etmek isterim. Halen ülkemizde Enstitümüzün gerek Badem gerekse Ceviz konularında ciddi anlamda araştırma yapan bir kurum olduğunu ifade etmem gerekir. Özellikle Ceviz Konusunda Elde edilen Araştırma bulguları GERÇEK ANLAMDA Dr.Hayati ÖLEZ ve Dr.Gültekin Çelebi'den itibaren günümüze kadar intikal etmiştir.

Bakın; Meyvecilikte yapılan bir hata asla hatayı kaldırmaz. Siz, doğru çeşidi ve doğru anacı seçmez iseniz ileriki yıllarda dönülmez hataları da beraberinde getireceksiniz. Bugün ceviz denilince akla gelen ilk şey sorun. Nedenmi? uygun çeşitlerin uygun ekolojilere önerilmemesi, ticari kaygıların ön plana çıkarılması, gibi nedenlerdir. Bu nedenle tüm bahçe kuracak kişilerin dikkat etmesi gereken en önemli husus; tekniğine uygun hareket etmektir.

Ülkemizde ceviz yetiştiriciliği konusunda ilk akla gelen isimler Sn.Prof.Dr.S.Mehmet ŞEN hocamızın "Modern Ceviz Yetiştiriciliği" ile Sn.Prof.Dr.Yaşar AKÇA hocamızın ceviz ile ilgili bilimsel kitapları inanıyorumki sizi doğruya götürecektir.

Bahçe tesisi yüksek maliyet gerektiren bir entansif uğraştır. Badem de kök yapısı ile ilgili yapılan araştırmalar; Çukurova üni.Zir. Fak. den Prof. Dr. Ali KÜDEN (1999 ) ile yine Californiada yapılan araştırmalarda (Almond Production Manuel Sayfa .84 1996)

Badem de adventif (Saçak kök) kök oluşumunun diğer meyve türlerine oranla çok zayıf olduğu ifade edilmektedir.. Bu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Eğer siz çıplak köklü fidanı aynı gün dikmez iseniz fidan kaybı yüksek olmaktadır. Kaplı yani tüplü fidanlarda dikim zamanının genişliği, saçak kök oluşumunun yoğunluğu çok önemlidir. Tüplü fidanlarda fidan çapı, boyu , çıplak köklü fidana göre zayıf olması doğaldır. Çünkü tüp (Torba) içerisinde fazla vejetatif gelişme göstermesi zaten beklenen bir hadise değildir. Ancak tüplü fidan ile bahçe tesisi yapıldığında doğru besleme (Gübreleme-Bakım) yapılır ise fidan hiç bir sıkıntı olmadan toprağa tutunacaktır.

Son olarak üreticilerimize önerimiz; Gerek Badem gerekse ceviz Fidanı talebinde mutlaka kamu kurum ve kuruluşlarının tercih edilmesi yanlışa gitmemizi engeller.

Özellikle badem de TİGEM ler (D.Ü.Ç.) ciddi anlamda ismine doğru tüplü fidan üretimi ile üreticilerimizin yanındadır. Ülkemizin en önemli tarım kuruluşlarından biri olan (TİGEM=DÜÇ=KAMU ) TİGEM' in tüplü fidan üretimindeki espiriside budur. Üreticinin mağdur edilmemesi hedeflenmiştir.
Yine ceviz fidancılığında enstitümüz 2007 yılı sonunda önemli yerli, yabancı ,verimli çeşitleri (binlerce çöğür bu yıl aşılatılmış ) satışa arzedecektir.

Bunları ifade ederken "ne polemiğe girmek", nede "üreticileri yanlışa yönlendirmek" asla amacım olamaz. Bu yaklaşım içinde olup "Kendini Araştırıcı Zannedenlere" en güzel cevabı Bakanlığımız Teftiş Kurulu cevap vermiştir.Yaklaşımım: Doğru ve Bilimsel bilgileri siz ağaçseverlerle paylaşmak idi. Bundan sonrada paylaşacağız. Bu duygu ve düşüncelerle hepinize saygılarımı sunuyorum.


Düzenleyen ismailtosun77 : 26-02-2007 saat 15:00
ismailtosun77 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön