View Single Post
Eski 22-12-2006, 05:35   #28
Halit Togay
Ağaç Dostu

Halit Togay's Avatar

Giriş Tarihi: 30-09-2005
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi syilmaz Mesajı Göster
Aslında Türk Bahçesi dediğimizde, kafamızda ne canlanıyor, neyi kastediyoruz bu tam olarak belli değil. Bizim kendimize ait olan bahçe düzenleme tekniklerimiz mi, sanatımız mı? Bu herhangi bir yerde yazılı hale getirilmiş mi? Bu yazıların nerede olduğunu ya da bu işe sahip çıkan birisini duydunuz mu? Bu işin en güzel örnekleri nerededir? Dünya da ya da Türkiye de insanlara Türk Bahçesi dediğinizde, ''O da ne ki'' mi diyorlar? Nostaljik arayışların da ötesinde bilim ve sanat olarak Türk Bahçesi diyebileceğimiz şeyler nerede?
Ben bilmiyorum, siz biliyor musunuz?
Bence çok haklısınız . Formüle edilmiş bir Türk Bahçesi veya Osmanlı Bahçesi tipi-tipleri yok.
Bu işe sahip çıkan birisi var sanırım . Biraz pahalıca bir kitap. Varlığından Topkapı Sarayı Müzesi Md. Mv. Gülendam Hanım haberdar etti. Ayrıca Müze Md. Prof. İlber Ortaylı'ya da geçmişte Osmanlı Bahçesi diye birşey yazılmış çizilmiş midir diye sordum , böyle birşeyin olmadığını söyledi. Ancak Sayın Erguvan Muhibbi pek öyle düşünmüyor sanırım.

Hasbahçe: Osmanlı Kültüründe Bahçe ve Çiçek
Nurhan Atasoy
Aygaz (Koç Yayınları); Osmanlı Tarihine ait Genel Kitaplar, Peysaj Mimarisi;
İstanbul, 2002, 23 x 33 cm., 367 sayfa, Türkçe, Ciltli, ISBN 9752960162.

Osmanlı Bahçesi denince bizim aklımıza bazı çiçek ve ağaç türleri , o zamanki şehir mimarisinin yarattığı bahçe tipleri geliyor. Saray bahçeleri ise yakın tarihe ait örnekler . Topkapı Sarayı Bahçeleri'nin eski gravürleri filan var ama bunlarda bir peyzaj uygulaması pek gözlenmiyor.

Halit Togay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön