Dün çiçekçide karşılaştığım bir bayanla biraz sohbet fırsatım oldu. Bakın ortaya ne ilginç şeyler çıktı. Kendisi Afrika menekşeleri yetiştiriyormuş. Daha doğru şekliyle her tür menekşe ..Ben bir türlü çiçek açtırıp geliştiremediğimi söylediğimde gülümsedi ''Bakımını bilmediğinizden'' dedi. Bundan bende eminim de acaba nasıl bakmalı? İşte buna karar veremedim..
Hanımefendi menekşelerin tümüne uyguladığı yöntemi şöyle anlattı. Bitkiyi koyacağımız yeri seçip ,daha sonrasında yerini değiştirmemek gerekliymiş ki ,yer değiştikçe bitki ışığa adaptasyon sorunu yaşıyormuş. Sulama suyunu asla üstten vermemek gerekliymiş .Alttan sulanacak ve tabağında su bırakılmayacak.Genellikle sabah erken vakitte ve kireçsiz su ile sulanacak.Ben de hemen aynı şekilde suladığımı söyledim. Dikkat etmem gereken husus suyun normal sıcaklıkta değil, bitkinin istediği şekilde hafif ılık olmasıymış.
Başka bir konuya geldi Hanımefendi yumurta ...Yumurta ne alaka dedim.Haşladığınız yumurtaların suyunu asla dökmeyin dedi.Menekşe cinsi bitkiler bu suya bayılırmış.''Hatta kabuklarınıda biraz kurutup ezin.Hafif toz halinde minik parçalar olduğunda menekşelerin topraklarına azar azar tıpkı gübre gibi katın'' dedi.
Aklıma annemin sebze parçaları, yumurta kabukları v.s mutfak çöpleriyle yaptığı kompostlar geldi.Hanımefendinin menekşeleri bugüne kadar hiç çiçeksiz kalmamış. Bu bilgide dip not olarak aklımda kalan..
Afrika menekşelerime şimdi bu yöntemi deneyeceğim.Uzun zamandır hem çiçek açtıramıyorum hem de doğru dürüst gelişmiyorlar...Denediklerimi sizlerle de paylaşayım ki.Eğer sonnuç olumlu olursa; hepimiz farklı bir çiçek açtırma yöntemi daha öğrenmiş oluruz.
Sevgiler...
|