View Single Post
Eski 10-04-2010, 20:49   #386
bayindirmevki
Ağaç Dostu
 
bayindirmevki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-07-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 442
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi harami Mesajı Göster
Arkadaşlar DÜZCE de elma bahçesi kurmayı düşünüyoruz. Düzce'nin soğuklama süresi 2390 saat , Karadeniz sahiline uzaklığı 35 km . Düzce rakımı 150m ,ama tarlamızın bulunduğu yerlerden biri 500m diğeri de 750m yükseklikte ve KAYNAŞLI ilçesinde. Bu mevkinin soğuklama süresinin daha fazla olacağını düşünüyorum. Pazarlama fiyatları daha yüksek olduğu için Fuji ve Gala çeşitleri ilk aklıma gelen alternatifler. Soğuk hava deposu imkanımız da var. pazarlama fiyatı yüksek ve bölgeye en uygun türün seçimi konusunda tüm arkadaşların tecrübe ve fikirlerini öğrenmek istiyorum. Bir de telli terbiye sistemi şart mı yoksa yarı bodur anaçlarla desteksiz de bu iş verimli bir şekilde yapılabilir mi ?
Bölgenize en uygun türler geçci çeşitler olması gerekir. Bu yönde araştırınız. Fuji iyi bir tercih. Fuji grubu içinde renklenmesi en iyi olan çeşitlerden birini seçmeniz menfaatinize uygun olur. Gala tavsiye etmiyorum. Çeşitin her hangi bir olumsuzluğu yok, sadece Gala ile kurulmuş bahçe sayısı çok. Gala'yı tozlayıcı olarak aralarda kullanırsınız. Pink Lady denen çeşiti de bir inceleyiniz. Ayrıca çok iyi renk yapan bir çeşit olarak Scarlet Spur...

Düzcenin düşük güneş almasını göz önünü alarak bir miktar da Granny Smith uygun olur. Golden elma da düşük güneşlenme olan yerler için çok uygundur, Araziniz düz ve ovada ise, pasa mukavim olan Golden Reinders çeşitini seçiniz.

Tam bodur anaç ile telli terbiye sistemi ciddi yatırım gerektirir. Paranız var ise yaparsınız. Şart değildir. Yarı bodur anaçlar ile telli sistem kurmadan da verim alınır. Yalnız burda dikkat edeceğiniz nokta doğru bir fidan üreticisi ile çalışmanız.

Kolay gelsin

bayindirmevki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön