6. Yıl Toplantısına gittiğimiz gün evde kaloriferi açık bırakmışım. O gün havada çok sıcaktı. Akşamda eve biraz geç döndüm.
Suyu sıkılmış nar posasından oluşan enzimde normalde gaz çıkışı yaklaşık 20 gün önce durmuştu. Ancak o gün şişede patlayacak kadar gaz sıkışması vardı. Şişenin gazını alırken biraz taşma bile oldu tıpkı soda gibi.
Ne oluyor diye araştırırken, farkettimki bunun tek nedeni sıcaklık yükselmesi sonucu mayaların hızlı bir şekilde üremeye başlaması.
Mayalar en güzel 35-45 °C arasında ürüyorlar. Bizim enzimlerde gerçek anlamda maya oluşumu aslında yeni başlamıştı. Çünkü biz enzim olayına Aralık ve Ocak aylarında başladık ve evlerdeki sıcaklık seviyesi genelde 25 °C yi asmayan seviyeler. Bu yüzden mayalar üremedi. Bununla ilgili birde anekdot. Amarikaya ilk gidenler mayaları bozulmasın diye gece yatarken mayalarını kendi yataklarına alırlarmış.
Benim enzimin yüzeyi tıpkı ekşi hamurdaki gibi kabarcıklı ve vıcık vıcıktı.
Galiba bu işi başarıyoruz. Görüntüsü biraz çirkin olsada tadı ve kokusu çok hoştu. Şimdi dört gözle havaların ısınmasını bekliyorum.
Düzenleyen acemi_caylak : 09-04-2010 saat 11:09
|