Arkadaşlar, içinizde hiç zeytin bahçesinde yeşil gübre olarak kullanılmak üzere sıra aralarına baklagil eken oldu mu? Olduysa deneyimlerini bizimle paylaşabilir mi?
Eğer deneme yapan yok ise bence bir an önce denemekte fayda var diye düşünüyorum. Baklagillerin köklerindeki nodozite denilen yumrucuklar içerisinde Rhizobium türü bakteriler yaşıyor ve bunlar havadaki serbest azotu bitkilerin alacağı biçime dönüştürüyorlar. Aşağıda baklagillerden kazanılan azot ile bu miktardaki azotu toprağa kazandırmak için kullanılması gereken Amonyum Sülfat miktarları tabloda gözüküyor. Baklagiller hem daha avantajlı hem de zehirsiz bir gübre.
Bitki Türü | Azot Miktarı (kg/da) | % 20’lik Amonyum Sülfat olarak(kg/da) |
---|
Yonca | 19,7 | 97,5 |
Taşyoncaları | 11,6 | 58,0 |
Ak üçgül | 16,6 | 83,0 |
Soya Fasülyesi | 7 | 35 |
Mercimek | 13 | 65 |
Fiğ | 10 | 50 |
Bezelye | 9 | 45 |