View Single Post
Eski 05-04-2010, 21:17   #1249
acemi_caylak
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Arkadaşlar, içinizde hiç zeytin bahçesinde yeşil gübre olarak kullanılmak üzere sıra aralarına baklagil eken oldu mu? Olduysa deneyimlerini bizimle paylaşabilir mi?

Eğer deneme yapan yok ise bence bir an önce denemekte fayda var diye düşünüyorum. Baklagillerin köklerindeki nodozite denilen yumrucuklar içerisinde Rhizobium türü bakteriler yaşıyor ve bunlar havadaki serbest azotu bitkilerin alacağı biçime dönüştürüyorlar. Aşağıda baklagillerden kazanılan azot ile bu miktardaki azotu toprağa kazandırmak için kullanılması gereken Amonyum Sülfat miktarları tabloda gözüküyor. Baklagiller hem daha avantajlı hem de zehirsiz bir gübre.

Bitki Türü Azot Miktarı (kg/da) % 20’lik Amonyum Sülfat olarak(kg/da)
Yonca 19,7 97,5
Taşyoncaları 11,6 58,0
Ak üçgül 16,6 83,0
Soya Fasülyesi 7 35
Mercimek 13 65
Fiğ 10 50
Bezelye 9 45

acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön