View Single Post
Eski 05-04-2010, 08:42   #649
limon
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Giriş Tarihi: 14-03-2007
1-Çilek için çok derin bir saksıya ihtiyacınız yok. Hatta internette araştırırken gördüğüm çilek seralarında, torf torbalarını yan yatırıp, fideleri diktiklerini görmüştüm. Hem toprak neminin kaybolmaması açısından, hem kolaylık açısından düşünebilrsiniz. Görsellik te önemli derseniz ki zaten alıp dikmişsiniz uzun saksılar yeterlidir. Sadece torfun yeterli olmayacağını düşünüyorum. Torfun nemini bir kere kaybederseniz, bir daha su emdirmeniz çok zor olur. Ama başka şansım yok derseniz, çilekleri diktikten sonra torfun üzerine, ağaç kabukları veya saman veya ufak taşlar serebilirsiniz. Böylece hem toprak nemini korur hem de toprağa değiyor diye rahatsız olduğunuz yakraklar veya çileklerin toprağa değip çürümesini engelleyebilirsiniz.

2-Fide olarak alabilirsiniz, ilk deneyimde fide daha kolaydır.

3-Anladığım kadarıyla gübre sevmiyorsunuz. Eskiden sizin gibi birisi olduğumdan yadırgamıyorum, ileride alışıp ellerinizle çalışmaya başlarsanız şaşırmayın. Torfta vitamin- minaralvs.. olmadığından içine biraz gübre, biraz kum, biraz toprak karıştırsanız güzel olur ama sadece torf yerine, kullanıma hazır saksı topraklarından(onlarda yapı marketlerde aynı bölümlerde satılıyor, Anadolu markanın ürünlerini beğeniyorum) da alırsanız işini görür.

4-Madde 3'te yazdım.

5-Siyah naylonu boşverin, madde 1'de yazdığım gibi ağaç kabuğu, saman veya ufak taşlar işnizi görür.

6-Sulama dışında bir şeye ihtiyacınız yok. Çilek kolay bir bitkidir. Her yıl kol atarak yeni sürgünler verir, onları kesip başka bir saksıya dikerek yeni çilekler edinebilirsiniz.

Ayrıca, yere başka şeyler dikerim boşuna çilekler orada yer kaplamasın derseniz, askılı torba saksılarda rahatlıkla çileklerinizi yetiştirebilirsiniz. O zaman hem toprak üstünü bir şeylerle örtmenize gerek kalmaz, hem toprağınız nemli kalacağından hafta bir tepeden sulamanız yeterli olur, hem çilekleriniz ağağıya sarkacağı için toprağa değmez. Hem de yerden kazanmış olursunuz. "O torbalardan nasıl bulacağım şimdi?" deseniz, yağmur oluklarını duvara monte ederek sıra sıra çilekler dikebilirsiniz.

Alternatif çok, siz birine kara verip işe bir başlayın, zamanla devamı gelecektir nasıl olsa. Kolay gelsin.

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön