View Single Post
Eski 04-04-2010, 16:54   #1
katsu
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 03-01-2009
Şehir: adana
Mesajlar: 214
Topraksız tarımda pomza kullanımı

Bugün topraksız tarım ile ilgili araştırma yaparken bir siteyi gördüm. Pomza için ton başına yaklaşık 35 TL fiyat yazmışlar. Ben balkonda denemek için perlit almıştım ve perlitin süper iri perlit denen cinsinden almama rağmen kargo sırasında mı yoksa daha önce mi olduğunu bilemem ama çok tozlu olduğunu gördüm. Bu nedenle perlitte derenaj problemi yaşıyorum. Daha önce de çilek ağacı denemelerinde benzer sıkıntı yaşayan arkadaşlar olmuştu biliyorum. Bu nedenle hem drenaj, hem de fiyat nedeniyle pomza kullanabilirmiyim diye düşünüyorum. Tabi ki bu denemem de daha büyük bir sistem kurmayı düşünüyorum. Bu konuda tecrübeli arkadaşlara birkaç sorum olacak, cevaplanabilirse sevinirim.
1. Sitede pomza eklenen topraklarda potasyum, demir, çinko ve mangan ihtiyacının uzun yıllar gerekmeyeceği yazıyor. ( http://www.alternatiftarim.com/pomza.htm ). Eğer gerçekten öyle ise sanırım buradan şunu anlamam lazım. Pomzanın yapısında bulunan bu mineraller toprağa geçiyor zaten. Peki bu durumda ben besin eriyiğini kullanırken yine bu elementler sıvıya geçecek mi? Yoksa ben aynen perlitte olduğu gibi mi besin eriyiği hazırlamalıyım?
2. Pomza kullanan arkadaşlar bununla ilgili özel bir zorluk ya da kolaylık yaşadılar mı?
3. Pomza'nın pahalı olduğu yazıyor farklı yerlerde ama benim burada bulduğum fiyat perlitten daha ucuz görünüyor, yanlışlık varmı? Bana perlitten ucuz geldi. Bir arkadaş 200 litre perliti fabrikadan 8 tl fiyata almıştı. Bu durumda perlit ton için 40 tl yapıyor.
4. Pomzanın ısıyı tutmak ve konusunda iyi olduğunu yazmışlar. Ayrıca zaten sıvı ve hava tutma yeteneği olduğu biliniyor. Acaba pomza kullandığımda ısıtma, su ve gübre kullanımım nasıl değişecek. Tabii bu soruyu perlit ile kıyaslayarak soruyorum, çünü gördüğüm kadarıyla sıklıkla perlit kullanılıyor.

Çok soru sordum yine biliyorum ama her şeyi tek tek sormak bana daha kötü görünüyor. Şimdi sıra sabır sahibi tecrübeli arkadaşlarda. Buyrunuz

katsu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön