Mehmet benim dediğim oldukça anlaşılıyor %40 su geçiren çakıl akvaryumcudan bulunabilcek..
%25-30 vermikult ponza akadama yahut çarli kedi kumu(20 tl lik hazır bonsai alan fidancı fidancı vermikult ponza aramaz cuval cuval almaz pratik Çözüm lazım) %25-30 torf(eminim torfu daha fazla kullanılmamalı, ev içinde bakıyorsan ki hazır bonsaiciler ev içi bakıyor, bu torfla 3 gunde 1 sulasa 1 cay bardağı yazın dahi birşey olmaz saksı uygunsa, heralde 20 tl lik celikten uretme bonsaiyi 5-10 lt lik saksıya almazlarsa) olur.
Ağaç kabuğu olur, killi toprak olur . Volkanik kayadan kastım, vermikult ponza perlit vs. volkanik tuf yani. Ayrıyeten, burada bilgi almak isteyen diğer konularda yazan toprak malzeme türleri vs okuyacaktır, okumustur da. Bonsai alıp sadece 1 iletiyi okuyup (oyle 20 tl lik bile olsa bonsai bakılmayacağını bakarsa, öleceğini bilir, bilmiyorsa da ilk bonsaisinde oğrenir. 2. 20 tl likte birçok konuyu okuyup derin bilgiler edinir. Çünk burda insanlar sayfalarca yazarken 1 iletiyle olmaz bu. Daha fazla benim aÇıklamama gerek,yok araştırmalı resimli saksı değiştirme klavuzu var, toprak tÜrleri alternaitfleri var, ev içi malzeme ile plastik kapla bile saksı yapabilir.. Ama andezit koyarsa da kendi bilceği.) bonsai sanatını 1 iletiyle Öğrenilmediğini yetiştirilmediğini farkeder. Ben fikir edincekleri kadar aÇıkladım
Ondan öte biz market bonsaisini konusŞyoruz konumu okuyan anlar, benjamin değil. fıcus ginseng, ligistrum fukien, tea zelkova bu Dördü başka market bonsai türü nadir Türkiye'de benim dediğim toprak sulama 20 tl lik boyuttaki, bunlara uygundur. Ayrıyeten benim dediğim sulamada bonsaisini marketten aldığı gibi o mavi bonsai saksısında yaşatmaya çalışanlar için geçerlidir. 2/3 cay bardağı sulama durumu ÇunkÜ kökler o kadar fazla kus yuvası gibi ki 1 damlası bosa gitmiyor bitki hemen de alıyor suyu, hemen alınca da fazla geliyor çürüme başlıyor, az az koyacaksıan suyu, 3 günde 1 alttan taşacak kadar çok değil.. Alttan taşarcasına suladın mı hepsini alıyor, sonra da sararma siyah nokta kararma dökülme oluyor.
Dediğin mantar olayları ise, dediğim gibi ben hazır bonsai konuşuyom net bir şekilde de belli orda. %90 sulama sebebiyle bu durumlar oluyor, mantardan değil o bonsailerde. Ben bonsai inceliklerini anlatmadım orada. Hazır bonsai bakanlara yardım ettim. Hazır bonsai ile gerçek bonsai arasında fark var.
hHazır marketlerden alanlar bonsailerini susuzluktan değil, aşırı sulamaktan öldürüyorlar. Dediğim gibi onların toprakları susuzluğa oldukça dayanıklı yapıdadır. O klasik bonsai sulama rehberlerinde yazılı olanlar sökmez. Ondan ziyade hazır market bonsaisi alıp aynı saksısında 3-4 aydan fazla yaşatmak zordur. Genellikle aldığımız bonsailerin sonu o seçerken yanlarında solmuş diye beğenmediklerimizle aynı olcaktır, evde bir süre sonra o mavi saksıda
Bunlar Üzerine anlatalım konusalım. Bonsai sanatı anlatmak değil olay. Hazır bonsai bakanlara faydalı olmak amacım. Yoksa bonsaiciliği iyi biliyorum. Bonsai derin konu kişiden kişiye değişir herkes farklı yazar, bu yazışma uzarda uzar, devam edeceksek yazıları tartışmaya. Genel bonsaiye değil, 20-30 tl lik 4 türden olusan hazır bonsai ile ilgili yazacağınız, onlara göre vereceğiniz bir bilgi varsa verin. Çünkü da soranların resim ekleyenlerin %95 i hazır market bonsaisi ekliyor ve onla sorun yasıyor.
|