Jemeo, malzemeleri böyle tamda ne anlama geldiği bilinmeyecek biçimde genel kavramlarla kullanmak bilenler için normal kabul ediliebilir. Bonsaiyi yeni öğrenenler için bu bütünüyle kafa karşıtırıcı anlamından çok bunlarda neyin nesi, ne yapacağım ben şimdi, hangisini kullanıyım diyecekleri bir durumdur. Kimse bir yere gidip akadama var mı diyemez. Dese de bulamaz. Bunu bir kenara bıkaralım. Gidip Japonya'dan Akadama getirtse bunun fiatı, faydasına ne kadar oranlı olur?
Kimsenin niyeti kullandığı kavramı tam olarak açıklamadan belli olmaz. Bilmeyen niyetini değil dediği kadarını anlar.
Volkanik kaya dediğinizde, ben işimde kullandığım volkanik kayayı anlarım, o da andesitdir. Bu da bonsaide kullanılmaz. Üstelik volkaniktir, kayadır. Tam olarak tanımlanmalıdır kavram. Bilmeyenler böylece en uygun olanı anlar.
Kedi kumu kedi malzemesidir. Bonsai malzemesi değildir. Zaten yeterince kolay bulunabilecek malzemeler seralarda tepeler biçiminde yığılıyken akvaryumlardan kedi dükkanlarından fazla para verip malzeme almanın anlamı da yoktur, yararı da yoktur gerekli de değildir. Markanın da anlamı yoktur. Yeni başlayanları balık dükanlarına yollamın gereği de yoktur. Bonsai ne balık, ne kedidir. Malzeme alınacak yerler başka yerlerdir.
Çarli ve markası bonsai malzemesi değildir, kedi malzemesidir. Eğer saksıda kedi beslenmeyecekse, bonsai için daha uygun ve ucuz olan malzemeler kullanılmalıdır.
Ben malzeme konusunda buna dikkat çektikçe, markalardan ve kedilerden, akvaryumlardan ve zaten seralarda kolayca bulunan ponzaları, akvaryumlarda var diye önermelerden bir anlam çıkarmaya çalışıyorum çıkaramıyorum.
Mazleme poznadır, kumdur, torftur. Bonsai saksısına konmayacak olan fidanlar için torf yerine bahçe toprağıdır. Bunun dışında malzemeler gereksiz derece para ödenecek malzmelerdir. Biri derse var param harcarım, harcasın. Ama bunları bonsai malzmesi olarak önermeyin.
Zaten uygun malzeme kolayca bulunurken, kediler için üretilmiş malzeme üstünde bu kadar durmanın çok anlamı yok.
Herhangi bir serada çuval dolusunu bir iki liraya alacağınız ponza için akvaryumlarda var demenin anlamı yok.
Lütfen dediğimi dikkate alın.
|