Sevgili köknar,
Size karşı ve patyanıza karşı bir eleştiri olmadığı halde üzerinize alınmış olmanıza üzülüyorum. Ben kim ne derse desin bonsai inin bir sınırlaması olduğuna inanıyorum. Parklar da bahçelerde gördüğümüz şekilli ağaç, çalı budamaları da bu durumda bonsai ye girer ki bence bu da hoş bir durum olmaz.
Bu tıpkı köpeklerinin tüylerini punk kestirip bir de üstüne boyayıp, o köpekleri şebeğe çevirmek gibi bir şey geliyor bana.
Kimsenin üzerine alınacağı bir eleştirim yok. Ben fikrimi ortaya koydum.
Sevgili Ali H. ALI,
Tartışmak ve kırıcı olmamak konusunda sizinle sonuna kadar aynı fikirdeyim. Sizin vesileniz le tekrarlıyorum, yazdığım tek bir satırda kişiselleştirme ve kırıcı bir şey bulursanız derhal özür dilemeye hazırım. Ama bana cevap yetiştirme telaşında olanlardan da bunu yapmalarını beklerim.
Kişisel görüşüm, her konu da olduğu gibi bu konu da da çerçeve sınırlarının zorlandığı ve her yapılanın aynı başlık altında toplanmasının yanlış olduğu yönünde dir.
Resim-heykel-tiyatro-bale vs sanat dallarından örnek verilmişti. Evet birisi bir şeyler karalar ve ben resim derim siz demezsiniz. Ama o karalamanın bir kategorisi vardır. Genel adı resim olsa da sürrealist-nü-modern vs gibi. Geriye beğeninize göre değerlendirmek kalır.
Benim söylediğim de ise, sizin yaptıklarınıza bonsai mi denir, alın bakın bonsai budur diye bir çıkış varmı? Yok. Sadece bonsai genel başlığı adı altında bu kadar zamandır bildiğim bir çerçevenin dışında yeni akımların oluştuğunu gördüğümden bir soru sorma ve fikir beyan etme durumu var.
Demek ki ben klasik ve tutucu bonsai severim, siz ise bonsai de ki yeni akımları sevenlersiniz. Bu da gayet medeni bir tartışmaya konu olabilir. Birisi fikrini, görüşünü açıklarken siz bu fikre katılmadığınız da bunu medenice yazabilirsiniz. Ama olayları kişiselleştirmeden.
Her türlü ağaç budama, bitki terbiyesi ne bonsai denilmemesi gerektiğine, bonsai nin özüne sadık kalınması gerektiğine inanıyorum. Bonsai nin özü nedir diye soracak olursanız da illa ki ağaca benzeyen minyatürize çalışmalar dır diyebilirim.
|