burda bircok bonsai severin ana sorunu yapraklarının dökülmesi ve olmesi bitkinin aldığınız bitkilerin %100 u hazırmerket bonsaisi. orda satılırken sağlıklı görülüyorlar eve gelip belirli bir süreden sonra sararıp yaprak dökülmesi başlıyor. bunlar özellikle fukien tea ve ficus özellikle gingseng türlerinde. bunların temel nedeni ise sulamadır sulamayı ayarlayamıyoruz. özellikle aldığımız yerdekilerin bonsai bilgisizliğiyle bize toprağı nemli olsun kurumasına izin vermeyin sulayın demesi bitkinin elimizde olmesine sebep oluyor.
hani bonsailer için okuduğumuz bir sürü yazı var 2günde bir sulayın daldırıp sulayınnemli tutun.işte onlar hazır bonsailer için gecerli değil.hazır bonsainizin toprağı tamamen susuzluğa dayanıklı yapıda yapılmıstır yapı marketlerden bahsediyorum susuzluga dayınıklı toprağı biz evde hobi gibi sulamaya başlayınca bonsai gidiyor cok suya değil az suya ihtiyacları var hazır bonsailerin. ğer siz kendiniz toprağını kapını değiştirip bonsai sanatına uygun yapmadıysanız. bonsai toprağı en basit 3 te 1 cakıl 3 te bir volkanik kaya 3 te1 de bize torf deselerde torf değil ağaç kabuğu türü hava alabilen yapıda olan toprak yahut hiç torf kullanmayıp bulabilrseniz akadama kullanın. gercek bonsai toprağı boncuk boncuk yapıdadır ve işte o topraklar daldırma 2 gunde bir sulamayada fazla sulamada bitki olumu sorunu yasamaz.
gecen gunyapı markete gittim orda nasıl dayanıyorlar diye özellikle ginseng türü nun toprağı tamamen agaç kabuğu ve kup kuruydu.bitki sorunsuzdu ordaki adamlarda bakmıyor bile belki 2 haftada1 aklına gelirse suluyorlar cokta guzel duruyorlar alıcı bekliyorlar. bu bonsailer suya değil neme ihtiyacı olan toprağı var. az su gerekli hazır bonsailere.
yaprak sararması üzerinde kararma siyah noktalar tamamen fazla sulamayla ilgilidir. eyrıyeten salon içi bakıımda etkilidir zelkova hariç fukien tea **** ginseng kaloriferli salon için de zor dayanan türlerdir.
ahazır bonsai alıcaklar zelkova türü alın hazırmarketlerden diğerleri dayanmıyor.
hazır bonsainizin toprağını ve saksısını değiştircekseniz toprağınız en az %40 uygunu %50 dircakıl olsun akvaryum kumu %25 vermikült(iyi elenmiş iri taneli kedi kumu carli de olur) %25 torf olsun.hacimsel olarak .iste bu bonsai toprağına en uygun dur.saksınız ne olursa olsun ister bonsai saksısı ister plastik çiçek saksısı altını 1.5 -2 cm cakıl ile doldurun.bunda sulama sorunu olmaz az cok hergun 3 günde bir sıkıntı yasamazsınız.
hazır bonsaiyi saksıdan cıkarırkende köklere min zarar vermeye calışın kök actırma işinide zarar vermeden hafif kus yuvasınddan actırmya calışın.elle bile hafif actırılabiliyor.uclar yeni saksınızda uzucak kadar.
bende bonsai severim ve bircok hazır bonsaim var toprak değiştirdim kap değiştirdim kendi tecrübelerini paylaşmak istedim.hazır bonsailer güzeller ama uzun süre susuzluğa dayanıklı turden toprakları var ve biz onları alıp evde düzenli desekte kendimizce fazla sulayarak yavasyavas olduruyoruz. mavi saksılı bonsaileri 2/3 ince belli cay bardağı kadar su ile 4 gunde bir sulamak gerekli.alttaki delikten taşana kadar değil. gene en guzel kişi kendisi ayarlar gözlemleriyle sulamayı.
bonsailerinizde bol sanslar.
Düzenleyen cem_83 : 09-04-2010 saat 14:14
|