Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi balbay
Yoksa koca çınarların, kavakların, iğde, hünnap, zeytin ağaçlarının sürekli budanarak bonsai fomuna getirilmesi bir uğraş olabilir ama gerçek bir bonsai olması bence hoş bir görüntü olmasa gerek.
|
Son iki gundur yazilanlari ancak simdi gordum.
Sayin Balbay, dilediginiz bitkiden bonsai yapmiya calisabilirsiniz. Bu bitkiler tek yillik veya bir kac yillik omurleri olan bitkiler olabilecegi gibi(calilar, sarilicilar, sifali bitkiler, papatyalar, kasimpatilar vs. Hic kimsenin denemedgi bitkiler, hatta maydanoz) Bonsai olmasinin pek hos olmayicagini dusundugunuz cinar, zeytin, igde ve digerlerinden de uzun omurlu, gorunce parmak isirtacak bonsailer yapiliyor. Hangi bitkiden bonsai yapilacak, kisiye kalmis bir sey, kimi uzun omurlu agaclarla ugrasmak ister kimi mevsimlik bitkilerle, Calisilan bitki uzerinde agac formu ve estetik yakalanmissa ister kisa ister uzun omurlu olsun o bir bonsaidir.
Bonsai japoncadaki kelime anlami ile sadece "tabak ve bitki" degildir, saksidaki(tabaktaki) bitkinin bonsai olabilmesi icin bircok kurallar vardir bu kurallara uyulup yapilan calismalarla bonsai bonsai olur. Ister kisa omurlu, ister uzun omurlu bir bitki saksida buyutulebilir, uzun omurlu olanlar yillarca yasayip saksida yaslanmis olabilir ama bonsaiye uygun bir estetik guzelligi yoksa o bitki bonsai degildir. Sadece saksida yetisistirilen bir bitkidir.
Bonsaide doga en buyuk ustadir. Dogayi gozliyerek, doganin guzelliklerinden
esinlenerek guzel bonsailer yapilabiliyor. Hangi tekniklerle yapildigini da bonsai bilgilerinden ogreniyoruz.
Bonsaiseverin orada agac sokmenin yasak oldugunu vurgulamasi, sizin sahsiniza olmadigini dusunuyorum. Daha once de yamadorinin (dogadan agac sokmenin) Bircok ulkede oldugu gibi oralarda da suc oldugunu vurgulamasi, sizin dogada begendiginiz kimi agaciklar gibi olanlari, baskalari da gorup sokmemesi icin bir uyari oldugunu saniyorum.
Siz sebze ve meyve agaclari ile de igilenin(cunku bonsai ne kadar bir sanat dali ise de canli bir meteryal uzerinde calisildigi icin bitkilerin nasil yasadigini nelere ihtiyaci oldugunu da bilmeniz gerekiyor) ama ara sira da bonsai basliklarina ugrayiniz. Tarismak (kirici olmadigi surece) ogrenmek icin cok faydali bir yontem diye dusunuyorum.