Yoğurt yapımı ile ilgili deneyimlerim.
Çok sayı da yoğurt yapma denemelerimde istediğim sonucu her zaman alamadım. Bir süredir çok katı ve lezzetli yoğurt yapabiliyorum.
Deneyimlerim şöyle, belki sizlere de faydalı olabilir.
Hepimiz yoğurdun katı ve lezzetli olmasını isteriz. Bunu sağlamak için türlü yöntemler deniyor. Kozalak, karınca yumurtası, deri , bakliyat, çiğ, vs.
İşin püf noktaları
- Süt’ün kalitesi
- Yoğunluğu ( içindeki su miktarı)
- Maya miktarı
- Maya ısısı ve süresi
Taze ve pastörize olmayan ( bulamazsanız kullanabilirsiniz ) süt’ü taşırmadan yaklaşık 1 saat kadar , içindeki su miktarını azaltmak için kaynatmadan ısıtılıyor.
Bu sırada, maya için kaymaklı , tadı ve kalitesi iyi olan bir yoğurttan 2 kaşık ( oran %3 - ben biraz fazla katıyorum ) ve bir miktar yoğurt suyunu bir bardakta iyice karıştırarak oda ısısına gelmesi için bekletiyorum.
Kaynamış olan süt’ü ister tek kaba ister küçük kavanozlara ( kavanozu tercih etmek daha iyi)
Koyup, süt ılık hale gelinceye kadar ( oda ısısı bile yeterli ) bekleniyor.
Oda ısısına ulaşan maya, kavanozların büyüklüğüne göre, her bir kavanoza bir tatlı kaşığı kadarını katıp, birkaç tur karıştırıyorum.
Isısı digital olarak ayarlanabilen bir fırın varsa, ısınını 43 derece C ayarlayıp, ılık durumdaki kavanozları en az. 3 en çok 4 saat fırında bekliyorum , süre sonun da fırın off , ancak kavanozlar fırında daha 3 saat bekleyecek bu süreden sonra buz dolabına. Kaşığınıza dikkat edin )) Afiyet olsun .
|