Konu: Lithops
View Single Post
Eski 01-04-2010, 17:35   #669
AizoaceaeFAN
Ağaç Dostu
 
AizoaceaeFAN's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-03-2009
Şehir: Erzurum
Mesajlar: 782
Fazla sulama çürümenin asıl sebebidir, mutlaka bir düzen dahilinde yapılması gerekir. Aynı zamanda sulama sıklığı çimlenen tohumlar için gereklidir ancak çimlenen tohumların toprağı kurumadan tekrar sularsanız malesef ki ölürler, toprak tam kurumadan suyu vermeyiniz, tam kuruması için ise mutlaka hava sirkülasyonu olan yerde büyütmelisiniz veya onlar için bir fan alıp tohum kabına yakın bir yerde onu çalışır vaziyette tutmalısınız. Böylece sulama yaptığınızda hava akımı sayesinde bir-iki günde toprak tekrar kuruyacak ve siz de tekrar sulama yapabileceksiniz.
Sulamayı üstten ve fazla basınçlı olmayan spreylerle püskürterek yapmalısınız. Asla normal bitki sular gibi su vermeyiniz. Bu sayede çimlenen tohumların yana yatma olasılığını da en aza indirmiş ve her sulamada tohumun yerini değiştirmemiş olursunuz.
Kürdanla yana yatmış lithops yavrularını doğrultmak pekte iyi bir çözüm değil zira en baştan düzgün spreyleme yapıldığı takdirde bu sorun zaten olmayacaktır. Doğrultulmaları gerekiyorsa da kürdanın ucunu körelttikten sonra gövde ve köküne zarar vermeden yapabilirsiniz. Unutmayın ki çimlenen tohumların kökleri dışarda kalırsa ( gün ışığı değerse) zarar görüp hiç başka sebep yokken bile ölebilirler.
Bir diğer sorun mantar konusu. Eğer tohumlarınızı ekmeden bir mantar ilacıyla toprağınızı ıslatmadıysanız veya tohum ektikten sonra ilk sulamayı mantar ilacı katıp yapmadıysanız tohumlar çimlendiklerinde onlara mantar bulaşma olasılığı çok yüksek. Öncelikle ekim yapmadan böyle bir ilaç kullanmalısınız ve devamlı kabınızı havalandırmalısınız. Havalandırmanın sebebi; tohumlar çimlendikten sonra normal hava ve nem şartlarına alıştırılmaları gerektiğidir. Tohum kabının kapağını yarım açık bırakmak veya kapak üzerinde delik açıp ve zamanla delik sayısını artırmak bu sorunu giderecektir.
Tohum ekmeye başlamadan önce kullanılacak toprak karışımı kalitesi de çimlenme ve sonrası için başarı oranını artıracaktır. İthal ve kaliteli bir torf + kırık lava taşı veya kırık pomza veya quartz karışımı tercih edilmelidir. ( ki ben öyle yapıyorum hatta araya çok az perlit ve vermikülit de ekliyorum )
Sıradan bir torf veya gübreli bir torf veya bahçe toprağı tercih etmeyin derim.
Şimdilik bu kadar cevaplayabildim. Tekrar sorularınız olursa cevaplarım.
Hepinizin ilgisine teşekkür ederim.

AizoaceaeFAN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön