View Single Post
Eski 31-03-2010, 18:21   #5442
Şener KÖKSAL
Ağaç Dostu

Şener KÖKSAL's Avatar

Giriş Tarihi: 05-04-2009
Üzülmeyin Fahriye Hanım. Afrika Menekşelerinde klasik bir sorun kök çürümesi. Tam nedenini bende öğrenemedim. Benimde bu yıl 3-4 saksı menekşem kök çürümesine kurban gitti. Ama hastalık sizinde belirttiğiniz gibi en alttaki yaprakların çok susuz kalmış gibi yumuşaması ile kendini belli ediyor. O yaprakları çektiğinizde hemen elinize gelir ve gövde ile birleştiği yer siyahlaşmaya başlamıştır mutlaka. Ben erken yakaladığımda menekşenin tamamını topraktan çıkartıp iyice temizleyip çürüyen köklerini kesiyorum. Erken yakalanırsa bir kaç sağlam kökün kalması bir şans. Eğer hiç kök kalmadıysa siyahlığın bittiği yere kadar kesip dikiyorum. 3 saksı menekşemi böyle kurtardım. Bunun bulaşıcı olduğunu hiç sanmıyorum. Uzun saksılarda birlikte diktiğim 3-4 kök menekşeden sadece birinde kök çürümesi olabiliyor. Onu alıyorum diğerleri hayata devam ediyor. Bunu nedenini ve tedavisini bilen arkadaşlar paylaşırlarsa çok sevinirim. Bu benim kendimce bulduğum bir yöntem. Önemli olan hiç hastalanmamsını sağlamak.

Şener KÖKSAL Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön