Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ostothek
Merhaba Mine hanım, bitki işleriyle yeni ilgilenmeye başladım ve vaktim el verdiğince ev yapımı ilaç konusunu okumaya çalıştım fakat konu tesbih tohumuna gelince takıldım. Bugün mısır çarşısına girip sordum ama maalesef bulamadım. Bu satılan bir şey değil midir, nerede bulabilirim?
Teşekkürler.
|
Merhaba, öncelikle hoşgeldiniz Sayın Ostothek
Bende sizin gibi ev yapımı ilaç bölümünü okumuştum, kalançom hastalanınca. Tesbih tohumu ile ilgili sorunuzu görünce, bugün öğlen gördüğüm, yeni yapraklarını filizlemiş ve mor tomurcuklu dallar uzatmış tesbih ağacı geldi aklıma. Dallarında geçen seneden kalma tohumlarıda yer yer duruyordu ağacın. Şu an çiçeklenip yeşerdiğine göre yaz sonuna doğru Mine Hanım'ın bahsettiği yeşil tohumlar oluşur sanırım. Bu halide Mısır Çarşısı'nda olur mu bilmem.
Benim ağabeyim tarımla uğraşıyor, kendisine bu sayfalardan öğrendiğim, tesbih ağacının tohumlarının ekolojik tarımda, zararlılara karşı ilaç olarak kullanıldığını söylediğimde "Çiftçiler zehirli diye tarla, bahçe kenarlarında çıkan tesbihleri sökerler" cevabını aldım. Zehirli olduğunu bildikleri ağacın, kendi bitkilerine yardımcı olabileceğini bilmemeleri ne kötü.
Bitkilerinizdeki hastalık nedir? Mesela ben unlu bit ve benjaminimin yapraklarını yapış yapış yapan hastalığa, bu sitedeki değerli arkadaşların yazdıklarından öğrendiğim, sabunlu su yaptım, içine çok azda kolonya ekledim (kolonya kısmı kendi eklediğim bölüm) ve pamuklu bitini kürdanla temizleyip yıkadığım kalacohe ye püskürttüm, çiçeğim iyileşti, şimdi çiçek açtı; ama hala ayrı tutuyorum onu diğer bitkilerden; çünkü arada sırada yine tek tük oluyor ve hemen kürdanla imha edip çiçeğine gelmeyecek şekilde sabunlu kolonyalı su püskürtüyorum. Yapışıklı hastalığada iyi geliyor bu solüsyon. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Fotoğraf ekleyemiyorum; çünkü bunun için gerekli elektronik lojistiğim yok.