Güzel dilekleriniz için teşekkürler. Darısı başınıza diyorum.
Benim oturduğum ev merkezi ısıtmalı değildi, bütün gün işte olduğumuz için gün içerisinde oldukça serin oluyordu. Hollanda'lı hoyalar nisanda sipariş edilmişti yanlış hatırlamıyorsam. Bazıları ilk sürgünlerini yazın ortalarında vermişlerdi. Diğerleri bütün kışı sürgünsüz geçirdi.
Bella da sürgün verenlerdendi yazın ancak, kış geldiğinde, serinde kalan hoyaların yeni sürgünleri sarardı ve düştü ve çok keyifsizleştiler. Ben de henüz zayıf olan çeliklerin, kışın en soğuk günlerini geçirmeleri için annemlere verdim. Annemlerin evi merkezi ısıtmalı. Bella da şu anda kaloriferin oldukça yakınında duruyor. 1 ay içerisinde toparladı, yeni filizler verdi hatta çiçek sapı çıkardı. Bella serin seviyor diyorlar ama bendeki bella şu anda çok serinde durmuyor açıkçası. Hatta bütün yazı yaprak bile çıkarmadan geçiren bazı çelikler de ılık ortamda, şubat-mart ayında yeni yapraklar çıkardılar. Biraz daha toparlasınlar, çelikten bitki haline dönüşsünler, hangisi neyi seviyor biraz daha net anlama şansım olacak sanırım.
Bendeki carnosa zaten büyükçene bir carnosa idi. Geçen sene iki çiçek sapı vardı sadece birisi açtı. Bu sene onun yerini değiştirdim. Sabah hafif güneş alan, ve büyük oranda akşamüzeri güneşi alan bir cam önüne koydum. Kıyılarda ve diplerde kalmış, çiçek sapını da güneş alacak şekilde, çiçek sapının bulunduğu dalı yukarı bağladım. Ve güneş gören çiçek sapında hemen hareketlenme başladı. İki pencere arasındaki bir fark da: Daha gölge olan yerde iken carnosa'mın yaprakları koyu yeşil ve lekeleri daha belirgin iken, güneş gören yerde rengi daha açık yeşil.
Şanslıyım ki buradaki arkadaşlardan çok şey öğrendim, biraz da bunun etkisi ile daha az hatalar yaptım belki de... Hoya'lar enteresan her biri farklı tepki veriyor, bu aileyi büyütmek gibi bir istek kaplatıyor insanın içini