Konu: Lithops
View Single Post
Eski 30-03-2010, 09:22   #665
AizoaceaeFAN
Ağaç Dostu

AizoaceaeFAN's Avatar

Giriş Tarihi: 23-03-2009
Hepinize yorumlarınız için ayrı ayrı teşekkür ederim.
Yorumlarınızdaki sorulara gelince tohumların bir kısmını yurtdışından kendim bizzat sipariş verdim. İçlerinde pahalı ender çaprazlama tohumları da vardı. Diğer bir kısmını da iki arkadaş vasıtasıyla yine yurtdışından ayrı ayrı ikisinden temin ettim.
Lithops üretmeye gelince daha bu işin acemiliğinden yeni sıyrılmış durumdayım,tohumları kazasız belasız fide haline getirebildim fakat onları yaşatmak ve büyütmek asıl mesele. Bunu da bir iki yıl sonra inşallah başarılı bir şekilde görürüm. O zaman üretmeye başladım diyebilirim.
Erzurum da bunu yetiştirmek gerçekten zor ama şartları sağladıktan sonra heryerde yetiştirilebilir.
Güneş ışığını birebir taklit eden ampullerin altında büyüyorlar (fazla ısınmadan fazla kavrulmadan) .Asla güneş ışığını direkt almıyorlar . Bu tohumlar için yıkıcı olur. Belki bir yaşını geçtiklerinde alıştıra alıştıra güneşe çıkarabilirim.
Havalandırma ve sıcaklık ne fazla ne esik. Yani bir nevi Namibia ortamını taklit ediyorum.
Tohum ektiğim kaplar daha önceki resimlerimde var. Yine aynı kaptalar fakat serpme yöntemiyle tohumları ektiğim için heryerden hatta birbirlerinin üstünden çıkanlar vardı ve toprakları biraz azdı , kök gelişimleri daha iyi olsun diye hepsinin tek tek aralarını ayırdım toprak ekledim.
Çivi gibi toprakta sağlam durmaları ise; ta tohumdan çimlendikleri zamandan itibaren hergün düzenli bakımlarını yaptım kökü dışarda olan veya yan yatmış lithopsum hiç olmadı. Bunu yaparken çok dikkat etmeye çalıştım çünkü çok hassaslar ve bir yerlerine küçük bir zarar gelse mutlaka ölürler. Özen fazla gösterdim açıkçası.
Saatlerce günlerce uğraştığım oldu, bir sürü yabancı kaynaktan çeviri yaptım kendimce ve onları çok dikkatli uyguladım sonuç başarılı oldu.

AizoaceaeFAN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön