View Single Post
Eski 17-12-2006, 22:51   #23
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707

Yatağan'a 208 bin YTL kirlilik cezası

17 Aralık 2006
Cavit YILDIRIM/ YATAĞAN(Muğla),(DHA)
MUĞLA'nın Yatağan İlçesi'ni yaşanmaz hale getiren termik santralin, inversiyon dönemlerinde, yasağa rağmen üç üniteyle çalışarak halkı soluksuz bıraktığı ortaya çıktı. İlçede hastaneye başvuran öğrenci sayısında yüzde 30 artış oldu, çoğuna, üst solunum yolu enfeksiyonu teşhisi konuldu. Sağlık ocağının çatısındaki kirlilik ölçüm cihazının yerinin değiştirilerek, kirlilik değerlerinin daha düşük gösterilmeye çalışıldığı öne sürülürken, İşletme Müdürü Aziz Tığ hakkında suç duyurusunda bulunulup santrala 208 bin YTL ceza kesildi.

Kirlilik cenderesindeki Yatağan'da son günlerde yaşanan gelişmeler, gözlerin ilçeye çevrilmesine yol açtı. Baca gazı arıtma tesisi ve üçüncü ünitedeki arızalarla dikkat çeken santralde üretim üç ünitede devam ederken, Merkez Mahmut Yanar Sağlık Ocağı'nın çatısında bulunan Yeniköy Elektrik Üretim Anonim Şirketi'ne (YEAŞ) ait hava kirliliği ölçüm cihazının (prop) yeri 10 gün önce değiştirildi. İki katlı binanın çatısından sökülen cihaz ikinci katın cephesine sabitlendi. İki bina arasında kalan bölgede, ortamın daha aşağıda ve rüzgar almaması nedeniyle, kirlilik değerlerinin daha düşük çıkmaya başladığı iddia edildi.


Sağlık Ocağı'ndaki cihaz, 14 Aralık günü, havadaki kükürtdioksit miktarını 35 mikrogram/ metreküp gösterirken, YEAŞ'a ait seyyar ölçüm cihazıyla dışarıda yapılan ölçümlerde kükürtdioksit 270 mikrogram/ metreküp çıktı. Çevre İl Müdürlüğü, Sağlık Ocağı'ndaki cihazın yeni yerinin uygun olmadığını bildirerek YEAŞ'ı uyardı.

ÇEVRE KURULU KARARINA MUHALEFET


Muğla Mahalli Çevre Kurulu'nun, ‘inversiyon beklenen kasım ve aralık ile mart ve nisan aylarında termik santralın en fazla iki üniteyle çalıştırılması’ kararına rağmen, santralin sürekli üç üniteyle çalıştırıldığı belirtildi.

ÇOCUKLAR NEFES ALAMIYOR

İlçede 11- 13 Aralık tarihleri arasında 250 öğrenci, sağlık kuruluşlarına başvurdu. Sayının, bir hafta önceki üç günlük döneme göre yüzde 30 arttığı, çocukların çoğunluğuna üst solunum yolu enfeksiyonu teşhisi konulduğu bildirildi.


METEOROLOJİNİN SIKINTISI

Bu arada Yatağan Meteoroloji İstasyonu'nun, günlük hava tahminlerini santrale sürekli ulaştırdığı, ancak bu değerlerin de dikkate alınmadığı iddia edildi. Meteoroloji rasat görevlisi Mahmut Ocak, “Biz elde edilen meteorolojik verileri santrale bir gün öncesinden bildiriyoruz. Ancak bu raporlar sanırım dikkate alınmıyor. Çünkü 14, 15 ve 16 Aralık tarihli raporlarda yüksek hava basıncının beklendiği ve rüzgarın kuzeyden, öğleden sonra ise güneyden orta kuvvetle eseceği bildirilmişti. İnversiyon beklenen, yani sıcak havanın yükselmek yerine alçaldığı bu dönemlerde meteorolojik uyarılara rağmen, santral çalışmaya devam etti” dedi.
Havadaki kükürtdioksit oranında tehlike sınırı 700 mikrogram/ metreküp olarak kabul edilirden inversiyon dönemlerinde bu oran 10 kata kadar yükselebiliyor.


İŞLETME MÜDÜRÜNE SUÇ DUYURUSU

Muğla Çevre Müdürlüğü'nün, YEAŞ Yatağan Termik Santrali İşletme Müdürü Aziz Tığ hakkında, 23 Kasım'da, santralden kaynaklanan hava kirliliğinin sınır değerleri aşması gerekçe gösterilerek, Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunduğu ortaya çıktı. Bu arada İl Çevre Müdürlüğü'nün santrale 208 bin YTL para cezası kestiği belirlendi.
Yatağan Sağlık Grup Başkanı Mevlüt Karadağ, sağlık ocağında bulunan ölçüm cihazı üzerindeki her türlü tasarruf ve sorumluluğun YEAŞ'a ait olduğunu belirtti. Karadağ, “Cihazın yerinin değiştirildiğinden haberimiz yok. Biz sadece YEAŞ'a, çatı tadilatı yapacağımızı bildirdik. Ancak haberimiz olmadan çatıdan cihazı alıp duvara monte etmişler. Çevre İl Müdürlüğü, cihazın yeni yerinin uygun olmadığını söyledi. YEAŞ'a bu bildirildi. YEAŞ yetkilileri, cihazı Yatağan Devlet Hastanesi'ne taşıyacaklarını belirtti” dedi.


Kaynak

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön