Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nariçi
Sayın acemi caylak, Geniş bilgi aktarımı ve aydınlatma için teşekkür ederim. Bu baktriler çoğalıyor da bunların işlevi, enzim içinde nedir. Yani fermantasyon bitince bakteriler maksimum seviyeyemi geliyor? İçildiği zaman bakterilerin yolculuğu vücutta nereye kadar devam ediyor. Kana karışıyor mu? Videonun birinde enzim kana karışıyor ve oksijen taşıyıcı olarak tanıtılıyordu. Enzim özet olarak bakterilerin yaptığı bir ürün değil mi?
|
Sn. Nariçi,
Enzim elbbette ki bakterilerin yaptığı bir ürün ve içinde bu saydığımız bakeriler ile birlikte bunların sporları bulunuyor. Bolcada bunların ölüsü var

Ancak yoğunluk daha çok mayalarda.
"Ölüsü" derken korkmayın mayaların kurutulmuş yani ölmüş hali bitki ve hayvan kökenli protein kaynaklarına (et, süt
vb.) alternatif protein kaynağı olarak düşünülüyor. Yoğurt yemekten, kefir, bira içmekten
vb. kimse ölmemiş bugüne kadar.
Enzimi içince bu bakteriler sindirim sisteminde işlev görüyorlar. Enzim içindeki bileşenler sağlığın iyileştirilmesi, bazı hastalık risklerinin azaltılması ve dolayısıyla yaşam kalitesinin arttırılmasına katkıları oldukça fazla olan mikroorganizmalardır. Bunların bir kısmı insanda sindirim sisteminde bağırsak florasında ve kadın üreme organlarında zaten bulunmaktadır.
Diğer sorularınıza gelince, fermantasyon bitince bakteriler maksimum seviyeye gelmiyor. Aksine öldükleri için sayıları azalıyor. Aşağıda bizimde yapmış olduğumuz kesikli fermantasyonun aşamaları görülmektedir.
"Kesikli Fermantasyon: Kesikli fermantörler kapalı sistemler olarak düşünülebilir. Kesikli sistemlerde fermantasyon ortamı hazırlanır ve mikroorganizma aşılanır (laktik asit bakterisi ekleme). Sistemin pH, sıcaklık ve diğer değerleri ayarlandıktan sonra ortama yeni substrat veya mikroorganizma ilavesi olmaz. Fermantasyon, ortamdaki besin elementleri tükeninceye kadar veya çevresel koşullarda gözlemlenen değişikliklere göre sonlandırılır. Fermantasyon boyunca fermantöre oksijen, köpük önleyici ve pH ayarı için ilave edilen asit ve bazlar hariç herhangi bir madde ilave edilmez. (ticari sistemlerden söz ediyor)
Bu sistemlerin 4 temel fazı aşağıdaki gibidir.
Lag Faz: Sterilize edilmiş büyüme ortamına aşı kültürünün ilavesinden hemen sonra lag faz boyunca mikroorganizma sayısında artış olmaz. Lag fazın uzunluğu veya kısalığı hücrelerin inokulum öncesi hangi fazda olduklarına bağlıdır. Hücrelerin inokulum ortamı ile fermantasyon ortamı arasında farklılığa göre de bu süre uzun veya kısa olabilir.
Log Faz: Lag fazın sonunda hücre yeni kültür ortamına adapte olmuş olarak hızla üremeye başlar. Hücre kütlesi bu aşamada hızla artar.
Durgun Faz: Bu fazda ortamdaki karbon kaynağı gibi kritik bir maddenin tükenmesi veya metabolik son ürünlerin birikmesi ile hücre kütlesindeki hızlı artış durmakta ve hücre durgun faza girmektedir. Bu fazda net büyüme gözlenmez, biyomas miktarı sabit kalır. Bu faz biyoteknolojide bazı ürünlerin eldesinde önemlidir. Çünkü sekonder (ikincil) metabolitlerin sentezi bu dönemde yapılmaktadır. Ör. Antibiyotikler.
Ölüm Fazı: Hücrenin enerji rezervlerinin tamamen tükendiği ve metabolik aktivitenin durduğu dönemdir. Ticari işlemlerde ölüm fazının hiçbir değeri yoktur. Bu aşamaya gelir gelmez fermantasyon kesilir.
"
Bizim enzimlerdeyse
ölüm fazı tahmini olarak gaz çıkışının durduğu aşamadır.
Not: Yukarıda kırmızı tırnak içine alınmış bilgiler, Celal Bayar Üni. Gıda Müh. Bölümü Öğretim Üyesi Sayn Dr. Halil Tosun'un ders notlarından alınmıştır. Parantez içindeki açıklayıcı bilgiler bana aittir.