Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nariçi
Biz yaptığımız enzimlerin kimyasal biyolojik içeriğini bilmediğimiz veya ölçemediğimizden karşılaştırmak olanaksız.
|
Sn. Nariçi,
Bizim yaptığımız enzimlerde Laktik Asit ve Bifidobacterium türlerinin çoğu bulunmaktadır. Ayrıca mayalardan Saccharomyces Cerevisiae
vb. vardır.
Bu konuda çalışma yapıyorum. Ancak yukarıda belirttiğim gibi biraz zaman alıyor. Kısa zamanda tamamlamaya çalışırım.
Bakteri adları ile internette arama yaparsanız üniversitelerin yapmış olduğu araştırmalara sizde ulaşabilirsiniz.
Sözünü ettiğimiz bakterilerin çoğu "probiyotik" olarak satılan içeceklerde de mevcut.
Ancak aklıma gelmişken bu içeceklerde de çok dikkatli olunması gerekiyor. Çünkü bunlarda bakterinin hangi şuşunun bulunduğu mutlaka beliritilmelidir.
Aşağıdaki linkte bununla ilgili açıklama vardır.
www.food-info.net/tr/ff/probiotics.htm
Burada belirtilidiği gibi, "Probiyotik bakteriler türe değil suşa bağımlıdır. Bir suş, bakteriyel bir türün üyesi olabilir. Aşağıdaki örnekteki gibi;
Bakteri grubu = Alman Arabası = Laktik asit bakterisi
Bakteri cinsi = Volkswagen = Lactobacillus
Bakteri türü = VW Golf = Lactobacillus acidophilus
Bakteri suşu = VW Golf 1,4 D = Lb. Acidophilus LC1
Herkes Volkswagen Golf 1,4 D'nin bir Volkswagen Golf 2.0i turbo'dan farklı karakteristik özelliği olduğunu bilir, ancak dış görünüşünden bunu anlayamaz. Aynı benzetme bakteriler için de geçerlidir. Dışarıdan hepsi aynı görünür; fakat biyolojik karakteristikler (arabadaki motor) farklıdır. Kısaca bir Probiyotik bakterinin sağlık üzerine yararlı etkisi sadece o suşa aittir, türe değil."
Bu konuda oldukça fazla kafa karışıklığı var. Aşağıdaki bölüme dikkat.
"Kandırmaca (aldatmaca), bir üreticinin kullandığı probiyotik bakteri ve etkileri hakkındaki bilgi ve materyalinin tamamıyla başka bir bakteriye ait olması veya hiç olmaması demektir.
Bir üreticinin gerekli bilgileri on-line olarak vermesi çok sık görülür. Lactobacillus casei içeren bir ürünü örnek verebiliriz. Çoğu zaman suş numaraları verilmeyecektir (verilmez). On-line bilgi veren site Lb.casei ve diğer laktik asit bakterileri hakkında genel bilgi içeren bir Link (bağlantı) verir ve göze gerçekten çok güzel görünür. Bütün bunlar mantıklı ve sıradan gelebilir, fakat bu olayı arabalara tercüme ettiğimizde durum değişir.
Bir galerinin Volkswagen Golf 2.0 D (Lb.casei ) sattığını düşünelim. Geri plandaki bilgilerine baktığımızda bütün Volkswagen Golflere (diğer Lb.casei suşları), diğer Volkswagen arabalara (diğer lactobacillus türleri), ve hatta bir BMW'ye (Bifidobacteriler) ait olan motor ve detayla ilgili bilgileri size gösterebilir. Ve karşımıza “Volkswagen Golf 2.0 D güzel bir arabadır, çünkü BMW çok iyi arabalar üretir.” sonucu çıkar.
Hiç kimse böyle bir galericiyi ciddiye almaz, fakat probiyotik ürünlerde kullanılan genel uygulama budur.
Buradaki eksikliğin asıl nedeni, çoğu şirketin bir probiyotik bakteri cinsi ve insan sağlığı üzerine etkileri üzerine yapılması zorunlu fakat çok pahalı olan klinik (teknik) testleri yaptırmamasından kaynaklanmaktadır. Kendi bakteri suşlarını satmak isteyen şirketler, diğer şirketlerin bilgilerini kullanıyorlar. Bu yüzden bu ürünlerin verimliliği tartışılır bir durumdadır."